A leves műfajába tartozó ételek tárháza határtalanul tágas. Hígabb vagy sűrűbb formában, első vagy utolsó fogásként, öblös tálban vagy csészében – a leves az leves. Lehet kiadós egytálétel, mint a gulyás, ami már átnyúlik a főételek kategóriájába, vagy csészényi mélysárga erőleves egyetlen pöttöm fürjtojással, hogy épp csak az étvágyat csillapítsa arra a kibírhatatlanul hosszú időre, míg a frissensült megérkezik. Aki látta Huszárik filmálmát, a Szindbádot, annak már bizonyosan örök életében beugrik a húsleves szóra a kép-és hangsor: csontból kiloccsanó velő, úszkáló zsírcseppek, kanálkoccanás a porcelánon….

A leves nemcsak gasztronómia, de művészet is. Kristálytiszta húslét csak nagyon gondos főzéssel, igazi érzékkel és pontosan lehet készíteni. Nem lehet megspórolni sem az időt, sem a fáradságot. Persze nem minden leves igényel ekkora odafigyelést, szerencsére. (Hacsak nem vagyunk Majmunkák, arra várva, hogy be-be toppanó hűtlen-hűséges Szindbádunknak a legjavunkat adjuk, bizony kompromisszumokat kötünk, ezért mirelithez, neadjisten, konzervhez folyamodunk.)
De ijedségre semmi ok: a hagymaleveshez nem kell konzervet nyitni, és nem is kell magunkat feláldoznunk a konyha oltárán. Azon a bizonyos középúton megtaláljuk a gyorsaság előnyét és a különlegesség örömét is.

Hozzávalók 6 tányér leveshez:

60 deka vöröshagyma, 5 deka vaj, 2 evőkanál olaj, 1 liter víz, fél citrom leve, másfél deci tejszín, 1 csapott evőkanál provance-i fűszerkeverék (fehérbors, kakukkfű, petrezselyem), só, bors, 1 csapott evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál liszt

A levesbetéthez: trappista sajt és ecetes uborka félcentis kockákra vágva

Elkészítés:

Az olajat a vajjal felolvasztjuk egy lábosban, és hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát. Párolgatjuk, kavargatjuk, míg megfonnyad, majd belekeverjük az ízesítőket és a fűszereket is. (Ha nincs provance-i fűszerkeverékünk, fehérborssal, petrezselyemmel és kakukkfűvel hasonló hatást érhetünk el.) A lisztet is beleszórjuk, kicsit megkeverjük, hogy ne csomósodjon össze, és felengedjük a víz felével. Felforraljuk, és újabb 5-6 percig főzzük a levet. Ha lehúztuk a tűzről, adjuk hozzá a maradék vizet, és turmixoljuk össze. Hagymakrém-levesünkből már csak a tejszín és a citromlé hiányzik. De tilos tovább forralni.

A nagyon apróra vágott uborkát és sajtot egy tálkában az asztal közepére tegyük, hogy mindenki ízlése és kapacitása szerint szórhasson belőle a tányérjára. A kockázott sajt óriási előnye, hogy nem válik „rágógumivá” a forró levestől, csak kellőképpen meglágyul. Ha még franciásabban akarjuk elkészíteni, póréhagymát használjunk! Pirítósunk lehet sajtos toast, vastag szelet fehér kenyér vagy rozskenyér is. Mindenféleképp finom.

 

Szerző: mezsuka  2010.03.15. 15:56 Szólj hozzá!

Címkék: leves első hagyma sajt fogás

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr701831611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása