4 személyre:
A nem teljesen kinyitott konzervfedőt rászorítjuk a tonhalra, és a fölöslegesnek ítélt olajmennyiséget leöntjük, kipréseljük belőle. Kicsit azért hagyjunk rajta, így simább és könnyebb lesz a pástétomunk. A konzervdobozban maradt tonhalat tálba öntjük, hozzáadjuk a majonézt, a borsot, és heves mozdulatokkal habosra keverjük. Eztán jön bele a citromlé, ízlés szerint. A friss citrom leve ízesebb, ezt javaslom, egy-két mokkáskanállal. Akinek nem elég pikáns, egy kis mustárral ízesítheti. A kimagozott olajbogyót egészen apróra vágjuk és a kapribogyóval együtt a masszához keverjük. Aki nem szereti ezeket a mediterrán húsos magokat, ecetes csemegeuborkával helyettesítheti, így is nagyon finom, persze kevésbé különleges. A pástétomot, ami inkább egy könnyű habra emlékeztet majd, hűtőbe tesszük néhány órára, és csak akkor vesszük ki, ha már az asztalnál ülünk. Tálaláshoz tegyük át tetszetős üvegtálkába, díszítsük egész bogyókkal vagy uborkaszeletekkel, és pirítóst kínáljunk mellé. Sózni általában nem kell, mert a konzerv, a kapri-olajbogyó és a majonéz is sós.
Nyárközeli időszakban a tonhalpástétomot paradicsomba is tölthetjük. Igaz, a nyár még várat magára, de ha elérkezik, a közepes méretű, nagyjából egyforma paradicsomokat tövével lefelé állítjuk egy tálkára, a felső ötödét éles késsel levágjuk, magos, leveses belét eltávolítjuk, és helyére töltjük a pástétomot. A levágott „kupakokat” visszatesszük a tetejükre. Előételnek, hidegtálelemként, de vacsorára is ajánlom.
Még egy ötlet: főtt tojás sárgájával a tonhal ízét tovább szelídíthetjük és a mennyiségét is növelhetjük. Ekkor a tojást még a majonéz előtt keverjük el a hallal, sót, és valamivel több borsot, mustárt tegyünk bele. Ha az összes hozzávalót rúdmixerrel pürésítjük, beleértve a bogyókat is, kicsit más jellegű krémet kapunk, a színe, az íze is más lesz. Próba szerencse!