Nem kell megijedni! A cím csak szóvicc, és onnan ered, hogy az olaszok „maiale di mare”-nak, azaz a tenger disznajának nevezik a nagytestű tonhalat. Lássuk be, nem tartozik a sós vizek legnemesebb lakói közé, mint például a kardhal vagy a királyrák. Itthon leginkább mélyhűtve, nagy tömbökben, szeletekben, konyhakészen kapható vagy konzerv formájában: salátának elkészítve főtt, fejtett babbal, hagymával, kukoricával, olajbogyóval variálják, de egyszerű sós lében vagy olívaolajban is elteszik. A jobb minőségű, és persze drágább konzervekben haltörzsdarabok vannak, az olcsóbbakban inkább morzsalék, de ízre ezek sem rosszabbak. Salátába az előbbi, a mi pástétomunkba viszont a pépszerű állag is tökéletesen megfelel. Sőt, kevesebb a dolgunk, mert nem kell villával összetörni a szép, rózsaszín tömböket, hanem csak egyszerűen leszűrni az olajat vagy sós levet, tálkába tenni a tonhalat, és összekeverni az ízesítőkel. A „tonno”-t még a halat nem túlságosan kedvelők is szívesen megeszik, mert nincs tipikusan halszaga-íze, finnyáséknál a karácsonyi rántott pontyot is helyettesítheti. Másik nagy előnye, hogy szálkái inkább csontnak tűnnek, mint szálkának, olyan nagyok, tehát nem akadnak a torkunkon, de a konzervben még ezekkel sem találkozunk.

4 személyre: 2 tonhalkonzerv az olcsóbbikból, három-négy púpozott evőkanál majonéz, citromlé, frissen őrölt bors, kapribogyó, olajbogyó, esetleg só, mustár

A nem teljesen kinyitott konzervfedőt rászorítjuk a tonhalra, és a fölöslegesnek ítélt olajmennyiséget leöntjük, kipréseljük belőle. Kicsit azért hagyjunk rajta, így simább és könnyebb lesz a pástétomunk. A konzervdobozban maradt tonhalat tálba öntjük, hozzáadjuk a majonézt, a borsot, és heves mozdulatokkal habosra keverjük. Eztán jön bele a citromlé, ízlés szerint. A friss citrom leve ízesebb, ezt javaslom, egy-két mokkáskanállal. Akinek nem elég pikáns, egy kis mustárral ízesítheti. A kimagozott olajbogyót egészen apróra vágjuk és a kapribogyóval együtt a masszához keverjük. Aki nem szereti ezeket a mediterrán húsos magokat, ecetes csemegeuborkával helyettesítheti, így is nagyon finom, persze kevésbé különleges. A pástétomot, ami inkább egy könnyű habra emlékeztet majd, hűtőbe tesszük néhány órára, és csak akkor vesszük ki, ha már az asztalnál ülünk. Tálaláshoz tegyük át tetszetős üvegtálkába, díszítsük egész bogyókkal vagy uborkaszeletekkel, és pirítóst kínáljunk mellé. Sózni általában nem kell, mert a konzerv,  a kapri-olajbogyó és a majonéz is sós.

Nyárközeli időszakban a tonhalpástétomot paradicsomba is tölthetjük. Igaz, a nyár még várat magára, de ha elérkezik, a közepes méretű, nagyjából egyforma paradicsomokat tövével lefelé állítjuk egy tálkára, a felső ötödét éles késsel levágjuk, magos, leveses belét eltávolítjuk, és helyére töltjük a pástétomot. A levágott „kupakokat” visszatesszük a tetejükre. Előételnek, hidegtálelemként, de vacsorára is ajánlom.

Még egy ötlet: főtt tojás sárgájával a tonhal ízét tovább szelídíthetjük és a mennyiségét is növelhetjük. Ekkor a tojást még a majonéz előtt keverjük el a hallal, sót, és valamivel több borsot, mustárt tegyünk bele. Ha az összes hozzávalót rúdmixerrel pürésítjük, beleértve a bogyókat is, kicsit más jellegű krémet kapunk, a színe, az íze is más lesz. Próba szerencse!

 

 

Szerző: mezsuka  2010.03.18. 10:01 13 komment

Címkék: olasz paradicsom tonhal pástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr231846916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsabor 2010.03.18. 14:49:04

A Diana utcai tonhalpástétom még soha nem okozott csalódást :)
Májpástétommal és padlizsánkrémmel felváltva fogyasztva az igazi.

mezsuka 2010.03.18. 15:23:01

Bármikor lehetsz a vendégem, tudod, nálunk nyitott a ház és a hűtő is.

baloma 2010.03.18. 21:05:24

Tonhal! Igen! Mindenkor, mindenhol, minden formában. Pástétomként is. De citromlevet tényleg csak frisset tegyetek bele. A sárga műanyagflakonos borzalom a természet megcsúfolása.

bloggernyul 2010.03.18. 21:50:33

Éljen a tonhalpástétom (meg minden tengeri halfajta: olajban vagy olaj nélkül, füstölve, vagy füstöletlenül, pástétomnak, vagy csak egyszerűen roston megsütve, sztéknek (vörös tonhal!!!) citomfűmártással, és - az utóbbi egy-két év meglepetése - szusinak elkészítve is

bloggernyul 2010.03.18. 21:54:27

Éljen a tonhalpástétom! (kevés majonéz, citrom, kicsi metélőhagyma)
de minden fajta tengerben úszkáló hal jöhet: olajban, vagy olaj nélkül, füstölve, vagy füstöletlenül, roston sztéknek megsütve citromfűmártással (vörös tonhal!!!), és - az utóbbi egy-két év meglepetése- szusinak elkészítve is!

bloggernyul 2010.03.18. 21:55:28

utóbbi hozzászólásomat nem akartam megduplázni, megtréfált a gép - bocs!

mezsuka 2010.03.19. 13:08:41

@bloggernyul:
bloggernyuszi, te ilyen profi vagy? A citromfűmártást nem ismerem, bár ki tudnék találni egy s mást a témában...
szóval jöjjön a recept

bloggernyul 2010.03.19. 20:44:54

Szóval a citormfű:
kevés vajat olvasztasz, megfonnyasztasz rajta egy kisebb, fimonra vágott hagymát. Lecsipegeted a citromfű leveleit (ha frisset használsz, de lehet szárítottból is, meg indiaiból is, bár ennek az ízét nem mindenki szereti, mert igen intenzív) kicsit összefőzöd, felöntöd vagy csirke alaplével, vagy, ha halhoz kínálod, hal alaplével, beforralod, ha kell sózod, ebbe jön egy-másfél deci főzőtejszín, megint forr egy kicsit, és a végén némi vaj, ettől szép selymes lesz. Hát ennyi. Halhoz felséges.

mezsuka 2010.03.20. 07:16:25

Citromfű a kertemben tenyészik nagy mennyiségben. Ha facebookon a Konyhamesék rajongói oldalamat megnézed, ott az egyik home-fotón láthatod is...

cilicili 2010.03.24. 19:21:21

@mezsuka: S van annyi citromfű, hogy jut a mi kertünkbe is? Gyorsan nő, gyorsan terjed?
Más fűszernövény is van a toscan stílusú kertecskédben?

mezsuka 2010.03.26. 04:55:55

@cilicili: van elég citromfű, adok. Úgy terjed, mint a vírus, ha elültetsz egy tövetk, ki sem tudod irtani.

Gigi7 2010.04.03. 18:48:28

No, ezt kipróbálom. Eddig a tonhal nálunk csak saláta formájában fogyott, de ki tudja, hátha ennek is sikere lesz.

mezsuka 2010.04.05. 12:07:18

Próba szerencse! Aztán majd számolj is be az eredményről!
süti beállítások módosítása