Van, aki lenézi ezt a nemtelen szervet, és csak a combra vagy a mellre esküszik. Pedig a szárnyacskák az apró csontokhoz tapadó inakkal, izmokkal olyan szaftosak és ízletesek, hogy csak igazi ínyencek tudják értékelni. Anyám például sosem pályázott a pörköltben vagy a levesben a húsosabb darabokra. A nyakát, a hátát, a szárnyát vette ki magának, nekünk hagyva a jobb falatokat. Lemondásnak gondoltuk – ami nem áll messze az igazságtól, mert a sütemény levágott szélét is anyu ette meg, sosem tette a vendégek elé  –, de volt benne ínyesség is, most már tudom. Ebből következően szerény és kifinomult ízlésű háziasszonyok figyelmébe ajánlom a fűszeres csirkeszárnyakat, akik nem ódzkodnak a merész fűszerezéstől, de a pénztárcájukat kímélni szeretnék. Egy kiló közepes méretű szárny – azaz körülbelül tizenkét darab – alig ötszáz forint, és két kilóból már jóllakathatunk akár négy embert is.

Hozzávalók 4 főre:

Két kiló csirkeszárny

Egy evőkanál méz, fél citrom leve, két evőkanál szójaszósz, egy teáskanál erőspista (aki nem szereti az erőset, csemege paprikakrémmel helyettesítse), ugyanennyi mustár és só, két késhegynyi őrölt bors, fél deci olaj

Elkészítés:

A szárnyvégeket átbuktatjuk a combtő túloldalára, hogy ne kalimpáljanak. (Nagyanyám csinálta így, becsippentve a friss májat a ház körül néhány órája még kapirgáló jérce szárnyába, majd saját tojásba, házilag őrölt kalácsmorzsába hempergette, és kirántotta. Soha azóta nem ettem hasonlót!) A fűszerezéshez használandó anyagokat alaposan összekeverjük, és nejlonzacskóba öntjük. Beletesszük a szárnyakat is, a zacskó száját pedig szorosan elkötjük. Addig tekerjük, forgatjuk, míg a fűszeres pác a hús minden porcikájára rátapad, majd hűtőbe tesszük. Időnként kivesszük és megfordítjuk, hogy az aljára gyűlő ízes anyagok megint fölülre kerüljenek, és újra elkezdjenek átszivárogni. A műveletet ajánlatos sütés előtt néhány órával elkezdeni, de egy egész éjszaka is pácolhatjuk a húst, annál jobb lesz az eredmény. Egy tepsit kiolajozunk, és a barnás színű szárnyakat szorosan egymás mellé fektetjük. A léből még kenünk kicsit a szárnyak tetejére, de nem locsoljuk rá az összeset, mert a tepsi aljára ég. Ezt amúgy sem tudjuk teljesen elkerülni, a szósz kicsit odakap majd, mire a szárnyak ropogósra sülnek a közepes lángon, de annyi baj legyen. A harminc perc alatt, míg elkészül a fűszeres csirkeszárny, összedobhatunk egy kis petrezselymes krumplit és egy paradicsomsalátát. Ha lusták vagyunk salátával pepecselni, kovászos uborka is megteszi. Na, persze abból is a jobb fajta, háziasra gondolok, sok fokhagymával, korianderrel és feketeborssal, ahogy nyanyika csinálta, ötliteres üvegben. Kár, hogy az uborkaérlelő meleg még várat magára!

De nyáron visszatérünk rá, ígérem.

 

Szerző: mezsuka  2010.03.22. 07:54 8 komment

Címkék: csirke fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr801831598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsabor 2010.03.22. 15:58:30

A csirkeszárny arra a délutánra emlékeztet, amikor kimentünk a belga tengerpartra, és a kikötőben a halászhajók mellett a piacon bevásároltunk különböző méretű rákokat. Kis hámozatlan barnákat, hámozott rózsaszíneket, meg egész nagyokat is, amik viszonylag drágák is voltak.
A kis barna hámozatlan rákoknak volt a legfinomabb íze.

bloggernyul 2010.03.23. 15:17:24

ez nagyon jó, hét végén kipróbálom.
Ami a májjal töltött csirkeszárnaykat illeti, hát az én nagymamám szakasztott így készítette (leszámítva a kalácsmorzsát)

bloggernyul 2010.03.23. 15:19:35

ha a kovászos uborka levébe meggyfalevelet teszel, még finomabb lesz (egy ötliteresbe elég 1-2 darab)

Dr.Hami 2010.03.23. 20:44:40

Nekem is ízlik látatlanul.
Jómagam a csirke minden részét szeretem,
a lábától a tarajáig... Nagyon jó a blog. De igazán akkor lenne hiteles,ha a saját főztjeid képei lennének feltöltve. Vagy ezek azok?Mert akkor nem szóltam...

mezsuka 2010.03.24. 16:05:20

A képek hol az enyéim, hol másokéi.
Ennek az az oka, hogy a receptek az elmúlt 10 évben születtek, amikor gasztro-rovatom volt egy újságnál, és most frissítve ide is feltöltöm őket. Képet, sajátot csak akkor tudok feltenni, ha a közelmúltban épp készítettem. A bundáskenyér pl.
De ehhez egy élet is kevés lenne!!! Kösz a kommentet. Felfeded magad?

Dr.Hami 2010.03.24. 19:34:46

@mezsuka:

Remélem nem vetted zokon.A Sebi vagyok, és csak kíváncsi voltam...
puszi

mezsuka 2010.03.26. 16:51:02

@Dr.Hami: hami doki, már mit vennék zokon?

RiVKiraly 2010.03.26. 16:51:12

Nagyon belelendultel, zsenialisak a szovegek, anyaval mar csorgattuk a nyalunkat, hogy majd mit probalunk ki!!!
süti beállítások módosítása