Pástétomnak, rántva, sütve, bárhogy legyen, imádom a padlizsánt. Csodálnivaló az a gyönyörű mélybordó szín, az a tenyérbe simuló cseppforma! Törökparadicsom és tojásgyümölcs néven is fut, és mindkettő méltó hozzá: az előbbi egzotikus, az utóbbi mesei.

Első találkozásom a padlizsánnal nem éppen sikertörténet. A hányavetin leírt recept alapján összeütött padlizsánkrém íztelen, ám keserű lett, olajtól tocsogott, és inkább gusztustalan volt, mint ínycsiklandó. Még jó, hogy nem adtam fel, hogy engedtem az unszolásnak, és a – továbbra is gusztustalannak látszó – barnászöld színű trutyit megkóstoltam. És most jön a sztori. A konyhamese.

Carlo barátunk – aki nem olasz, csak jobban hangzik, mint a Karcsi – édes mamája készítette azon összejövetelek egyikére, mely gyakran torkollt kontrollálatlan, törzsi táncra emlékeztető ugrándozásba, eszetlen és nagyon hamis éneklésbe. Persze az asztalon díszesen elrendezett tálakban addigra már csak néhány mikronnyi kőrözött, tojáspástétom vagy padlizsánkrém maradt, amit a szárazra aszott kenyércsücsökkel szalonképtelenül, de eredményesen ki lehetett törölni. Ám amikor már csak egy tál alján lötyög valami barnás pempő, és a vörösbor – egyébként értékes – savtartalma igencsak marja a bendőt, akkor nem válogat az ember… és akkor, ott AZ A PADLIZSÁNKRÉM nagyon ízlett! Füstös volt, édeskeserű, enyhén fokhagymás és erősen majoránnás. Nem tudom, hogy készült. Receptek és jó tippek tucatja van azóta birtokomban, egyik tutibb, mint a másik, most mégis a legfapadosabb verziót írom le, kezdőknek. Ha kéri valaki, az eredeti erdélyi vinettához közelítő változatot is közreadom, de szerintem azt mindenki ismeri.

Konyhában gyakorlatlanok, lusták, figyeljetek:

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 fej közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 szép kövér paradicsom, 1 zöldpaprika (lehet csípős is), fél deci olívaolaj, só, bors, mustár, majoránna – ízlés szerint

Fele olajban fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, majd minden teketória nélkül add hozzá az összes többi alapanyagot, ha lehet, minél apróbbra vágva (mustárt csak akkor, ha már kihűlt, a fokhagymából is csak kettőt). A padlizsánt ne hámozd meg, héjastul használd fel, csak zöld, szúrós szárától szabadulj meg. Utána sem érdemes sokat vacakolni vele, mert ha karikára vágod és megfelezed, már elegendő ahhoz, hogy 15-20 perc alatt is pépesre főjön. Ekkor már szinte készen is vagy, hiszen amíg a hagyma párolódik, addig végzel az aprítással, és míg letörlöd homlokodról az izzadtságot és elmosogatsz, addig minden megpuhul. Ezután csak annyi van hátra, hogy megvárd, amíg langyosra hűl a lábos tartalma, és tetszés szerint krumplinyomóval, kvódlibettel, merülőmixerrel, turmixgéppel – vagy ha kevésbé gépesített a háztartásod, villával – összetörj mindent (ami a lábosban van!). Ekkor tanácsos megkóstolni, és esetleg újraízesíteni a már említett fűszerekkel, mustárral és frissen összenyomott fokhagymával, maradék olívaolajjal, majd jól zárható üvegben a hűtőbe rejteni, nehogy idő előtt elfogyjon. Forró pirítóssal és hideg vörösborral a legjobb, de a sörivók sem szoktak panaszkodni.

Ha neked még ez is túl bonyolult, egyél margarinos kenyeret, vagy még jobb, ha feltépsz egy zacskó csipszet. Ha viszont nem találod elég kifinomultnak, leírom neked a sütögetős-kevergetős-majonézes, bonyolultabb receptet. Csak üzenj!

           

 

 

 

 

Szerző: mezsuka  2010.04.30. 14:15 14 komment

Címkék: fokhagyma padlizsán pástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr471964359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triestina 2010.04.30. 18:25:26

Én is imádom, hús helyettesítőként is. Amibe lehet, abba belevágom és már sokszor elgondolkodtam rajta, vajon van ebben egyáltalán valami vitamin vagy tápérték? De lusta voltam utána nézni ;-(

cilicili 2010.04.30. 18:26:53

Mezsukám, SOS segíts!!!!!!!!!!!
Kaptam 10 szál friss rebarbarát!!!Mit lehet belőle csinálni és hogyan? Még sosem láttam és főztem rebarbarát!!

Másik kérés: káposztasaláta receptet ötletet keres egy kedves kolléganőm!!

Segíts, hátha másnak is van rebarbarája!!!

Gigi7 2010.04.30. 20:37:58

Érdekes, ez nekem valahogy kimaradt. (Tán akkoriban nem jártam csoporttalálkozókra.) De ha legközelebb lesz, okvetlenül elmegyek, és megkóstolom a padlizsánkrémet is (ha lesz). :DD

mezsuka 2010.05.01. 06:12:21

@triestina:
biztos lehetsz benne, hogy van benne vitamin! Vagy valami, ami jó...

mezsuka 2010.05.01. 06:15:56

@cilicili:
Kolléganőnek:
A rebarbara külső, könnyen eltávolítható héját le kell húzni, majd kb kétujjnyi darabokra vágni és pici vízzel fedő alatt megpárolni cukorral és - szintén kevés - fahéjjal, gyömbérrel. Pár perc alatt szinte szétfő, ezért figyelni kell rá! Ha süteménybe teszi, akkor ne főzze szét, és használhatja, mint az almáspite töltelékét, ha nem, akkor bármely desszertre lehet tenni, mint lekvárt, persze krémesre főzve.
hamarosan lesz recept is vele, mert szezonja jön...

mezsuka 2010.05.01. 06:17:28

@Gigi7:
Bizony, ki kell próbálni, bár én a sütőben sült, majonézeset csinálom, már éve óta.

cilicili 2010.05.02. 16:11:02

Köszi, a rebarbara sikerült, feltétlenül megismétlem, mert tényleg egyszerűen elkészíthető és nagyon pikáns!

Káposztasalátához van ötleted?!

mezsuka 2010.05.02. 17:20:36

Káposztasalátához nem nagyon értek, de ötletem azért van. A káposztát vágd össze, ha lehet,minél vékonyabbra. Forró sós vízbe dobd bele az egészet 2 percre, aztán szűrd le. Vízzel, sóval, borssal, köménnyel, ecettel, cukorral, borssal csinálj egy salátalevet, (mint a fejessalátához) és abba áztasd bele, majd tedd befőttesüvegekben hűtőbe. Aztán edd, amikor jólesik. A forrázástól megőrzi az állagát, viszonylag hosszú ideig. Ha van répád, azt is gyalulj hozzá!

cilicili 2010.05.03. 22:36:19

Máris küldtem az ötletet, biztos finom lesz. Énnálam a Fetasajtos paprika jelenti a nyarat, igaz még csak május van.
Ilyenkor lehet már kápia paprikát kapni?!

mezsuka 2010.05.04. 07:31:43

@cilicili:
Persze hogy lehet kapni!!!
Igaz, elég drága, de 5-6 darab megveghető még így is.
Hamarosan jön a "tőtikeszezon"!

niko1234 2010.05.06. 23:19:15

Hű színte érzem a fokhagyma,a padlizsán illatát,a pirítós roppanását,a vörösbor zamatát,nyár van kellemes szellő lengedez,a hangulat pompás.Zsuzska mit szólnal,ha rászórnánk egy kis friss petrezselymet vagy bazsalikomot?

mezsuka 2010.05.07. 07:10:43

@niko1234:
Benne vagyok, szórjunk rá bazsalikomot! Vörösbor, nyár, pirítós... már nem is "fapados" ez a padlizsán!

Zsabor 2010.10.28. 17:39:48

Kipróbáltam. Bár nekem melósabbnak tűnt, mint a klasszikus, majonézes változat (pedig a majonézt is én csináltam), de jobban is ízlett :)
Igaz, kicsit odaégett az elején, és kissé híg is, de elsőre nem rossz.

mezsuka 2010.10.29. 07:53:18

Próbálkozni kell! Állandóan.... :) Szeláví!
süti beállítások módosítása