A legtöbb dolgot túlbonyolítjuk az életben. Hatalmas problémákat gyártunk apró-cseprő ügyekből, sírunk, panaszkodunk és nagyon sajnáljuk magunkat, ha valamit nem tudunk az elképzeléseink szerint véghez vinni. Ha pizza, akkor sonka, kukorica, ananász, kolbász, és még ki tudja, mi a fene kerül szóba, pedig ha valamire nincs szükség egy pizzánál, az a sonka, a kukorica, az ananász és a kolbász… Ezért ne bánkódj, ha egyik sincs otthon. Nem is kell.

Szükség van viszont jól kidolgozott és megkelesztett kenyértésztára, passzírozott paradicsomra, mozzarellára, olívaolajra, bazsalikomra és slussz passz. Amit még ezen felül ráteszel, csak ront rajta. Azt tudni kell, hogy a pizza lelke nem a rátét, hanem az alap: a duplanullás finomliszt, az élesztő, a só és a langyos víz. Tej, cukor és olaj csak akkor kerülhet bele, ha nem pizzát, hanem kelt lepényt csinálsz, emberes vastagra nyújtva a tepsiben, és legalább fél óráig sütve. Na, arra aztán lehet pakolni. Még a ketchup is belefér.

De az nem pizza. Mert Itáliában is csak kétfajtát ismernek el, melyet PIZZA ITALIANA névvel lehet illetni, azaz a D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata) kategóriába belefér. Az egyik a Margherita, amin csak mozzarella, paradicsom és bazsalikom van, egy leheletnyi olívaolajjal. A másik a Napoletana, ami már annyira letisztult, hogy a szardínia és a paradicsom a sajtot is letaszította róla.

Én sem voltam mindig a puritán pizzák híve. Amikor még az Astoria szálló földszintjén egy grilléterem állt, ahol látványkonyhában sütöttek-főztek, nagy szám volt vastagtésztás, paradicsomsűrítményes, krinolinszeletekkel és reszelt trappistával megrakott pizza is. Olasz semmi nem volt rajta, csak a neve. A pizzabeavatás később jött, és nem egy csapásra. Az első olaszországi ösztöndíjas nyáron még Astoriás elvárásaim voltak, és sóhernek, kicsinyesnek gondoltam a fiúkat, akik a legolcsóbb pizzát rendelték nekem. A lapos, itt-ott sajtos-paradicsomos hólyagos lepény nem hasonlított semmire, ami addig a pizza ideája volt a fejemben. De mire az ösztöndíjas hónap letelt, a Margherita győzött. Most kérek elnézést Dariótól, Valeriótól, Massimótól és Korcsmáros Gabitól, akik már akkor tudták, mi a jó… (Scusatemi, amici!)

P.S: A jó pizzát szokni kell, ahogy az olajbogyó fanyarságát. De ha a szájpadlásod fűszeres, csípős ételeken edződött, ha ketchup, mustár vagy majonéz nélkül már egy falatot sem tudsz lenyelni, akkor nehéz lesz visszaszokni az olyan ártatlanságokra, mint a mezítlábas pizza. Azért próbáld meg..

 

Szerző: mezsuka  2010.08.23. 16:04 13 komment

Címkék: olasz paradicsom pizza bazsalikom egytálétel mozzarella

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr782241519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triestina 2010.08.23. 18:28:50

Ehhez csak annyit tudok mondani:hai ragione, veramente :-))

baloma 2010.08.23. 20:11:22

Azért én nem írnám le egykönnyen a tonhalas változatot, bármilyen finom is az egyszerű, vera italiana - ha ugyan még jól emlékszem egykori tanításodra. Jó, mondjuk egy pizzasütésre ma is befizetnék, sőt, meglehet, olaszórára is újra.

mezsuka 2010.08.23. 20:27:20

@triestina: Mi már csak tuggyuk! Ugyebár...

mezsuka 2010.08.23. 20:29:25

@baloma:
Ne írd le, de az olasz pizza kategóriából vedd ki! Olaszországban is csinálnak mindenfélét, de jobbára a turisták kedvéért. Én már nem számítok annak...

harangvirág (törölt) 2010.09.29. 20:09:57

Az igazi pizzának vékony finom tésztája van és nincsen mindennel teletömve, ez így igaz:)) és a friss szabadföldi paradicsom, friss bazsalikommal,óh..ellenállhatatlan:))

harangvirág (törölt) 2010.09.29. 20:17:32

Közzétennéd a tésztareceptedet?

flóra11 (törölt) 2010.12.12. 20:56:47

@harangvirág:
úgy tűnik a posztíró nem igen olvasgatja a kommenteket...

mezsuka 2010.12.13. 12:50:16

ne haragudjatok, de igen olvasok, ez valahogy elkerülte a figyelmemet....
A tészta receptje éppoly puritán, mint maga a pizza.
Negyven deka finomlisztből és egy zacskó élesztőportból(vagy egy fél kockaélesztőből, kb 2 mokkáskanál só, kb. fél liter langyos víz hozzáadásával négy szép kerek pizzát lehet csinálni vagy egy nagyobb tepsit megtölteni.
A lényeg, hogy minden hozzávaló langyos legyen, amikor összegyúrod. A tepsis pizzához azt ajánlom, a víz fele helyet langyos tejet használjatok és egy pár evőkanál olajat is keverjetek hozzá. A lágyra összegyúrt tésztát kelesszétek duplájára, majd még egyszer gyúrjátok össze (ha egyenként sütitek, akkor a kis zsemle méretű bucikat, ha egy nagyobb tepsiben, akkor az egészet nyújtsátok, nyomkodjátok a tepsibe és ott hagyjátok kelni) Amikor újra megkelt, akkor tegyétek rá a hozzávalókat, de csak módjával, puritánul... Még egyszer bocs, és kérdezzetek, nem szoktam nem válaszolni!!!!

zare54 2011.11.25. 16:14:04

La pizza descritta si chiama "MARGHERITA" e non puritana. Ti prego è la pizza Italiana per eccellenza e come puoi notare ha gli stessi colori della bandiera italiana, ma anche ungherese. Ciao mi trovi su skype.

mezsuka 2011.11.26. 08:35:38

Certo che si chiama cosí, ma la ricetta vuole chiamare l'attenzione alla semplicitá di questo piatto. Gli unghereso hanno la tendenza di complicare molto le cose e aggiungere troppe cose alla pizza e ai condimenti in genere. E sbagliano secondo me....
süti beállítások módosítása