A zsenge, halványzöld, vékony szálakra gyalulható főzőtök ideje – amiben benne virított az egész kikelet – már lejárt. A megsárgult héjú, szikkadt belsejű cucurbita pepo (lásd kis növényhatározó) viszont nem sokra használható, legfeljebb formabontó, csúcsfejű töklámpást faraghatunk belőle Halloween alkalmából. Na igen, de akkor mit kezdünk azzal a sok fakófehér tökbéllel? Válasz a tökfasírt.

Ha a fonalas, nyálkás, magos részeket eltávolítjuk, a megmaradt „belsőség” kiváló alapanyagul szolgál egy vegetáriánus vagdalthoz. Nagy előnye, hogy mindenféle fűszerekkel kísérletezhetünk, ugyanis a tök íze annyira alkalmazkodó, hogy bármivel összeillik, amit szeretünk. Ha a hagyományos fasírtízt kívánjuk, fokhagymával és dinsztelt hagymával, sóval, borssal, paprikával keverjük, ha egzotikusra vágyunk, mehet bele gyömbér, curry és kurkuma. Egyszerűen tekintsünk úgy a tökfasírtra, mint a népmesebeli kőlevesre, amelybe mindent beleteszünk, amit szeretünk, majd a végén kivesszük a követ. Azzal a különbséggel, hogy a reszelt tököt nem lehet eltávolítani a sütés után. Mondjuk úgy, természetes és kalóriaszegény állományjavítóként vesz részt a műveletben.

Hozzávalók: fél kiló gyalult, reszelt vagy darált tök, 20 deka reszelt sajt (Ementáli, Pannónia, Karaván, Parmezán… bármilyen ízes sajt), 5 deka prézli, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma (lehet póré is), só, bors, és még ami tetszik…

Elkészítés: A gyalult tököt kötegben összefogjuk, és a vágódeszkán felaprítjuk. Ha egyben vesszük a tököt, természetesen meghámozzuk, kibelezzük, majd ledaráljuk, vagy lereszeljük. Sózni, „leveztetni” nem szükséges, nincs benne annyi nedvesség, hogy eláztassa a masszát. Összekeverjük a sajttal, tojással, olajban megpárolt hagymával, fokhagymával, hozzáadjuk a fűszereket, és megállapítjuk, hasonlít-e állaga a fasírtra. Általában elbír még egy pár deka zsemlemorzsát, mire úgy összeáll, hogy könnyedén megformálhassuk. Eztán kívül is beborítjuk a morzsával, majd deszkára tesszük, tetejüket kicsit lelapítjuk, és várunk nyolc-tíz percet, hogy a prézli ne peregjen le azonnal, amikor sütni kezdjük, és már az első adagnál ne tegye tönkre az olajat. Minél kisebbek a gömbök, annál gusztusosabbak, igaz, munkásabb az elkészítésük. Közepes lángon sütve szép aranysárga színű fasírtjaink lesznek, melykehez párolt rizst vagy krumplipürét ajánlok köretnek. Majonézzel, kapormártással, esetleg mindkettővel tálaljuk, de bármilyen tejfölös öntettel meglocsolt zöldsaláta jól illik mellé. A darált húsból készült hagyományos fasírtot is dúsíthatjuk, gyarapíthatjuk gyalult tökkel, ha elsőre nem merjük bevállalni azt a kockázatot, amit a „húsnak látszó tárgy”-ba harapás vált ki az asztalnál étkezőkben. De szerintem érdemes bátornak lenni.

 

Szerző: mezsuka  2010.09.27. 16:00 1 komment

Címkék: könnyű tök vegetariánus fasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr922327138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triestina 2010.09.28. 10:41:42

Köszönöm, hogy rám is gondoltál, majd kipróbálom...
süti beállítások módosítása