A tökmag nagyon egészséges, a belőle nyert olajat drága pénzért árulják a bioboltok, illetve kapszulában is kapható, Peponen néven. Ha van türelmed lemosni a magokról a nyálkás hártyát, és kiszárítani, betározhatod az egészségvédő csonthéjasak közé a kamrába, vagy tarts belőle mindig egy tálkányit az asztalon, hátha valakinek kedve szottyan egy kis rágcsálásra. Pirítva persze még finomabb.
Van tehát egy jókora adag sárga tökhúsunk. Lehet belőle pürélevest készíteni, megsütni, de egy igazi ínyencséget is csinálhatunk, ha van türelmünk hozzá. A ravioli tésztája egyszerű gyúrt tészta (lásd csuszatészta mindenütt), és minél több tojással készítjük, annál finomabb. Én fél kiló liszthez hármat verek fel, és pici sóval, vízzel nem nagyon kemény tésztává gyúrom. Állni hagyom egy fél órát a hűtőben, aztán szép vékonyra nyújtom, majdnem késhegynyire. Az egyenletesre nyújtott tészta még pihenjen pár percet, aztán jöhet bele a tökös töltelék.
Hozzávalók: karalábévájóval cseresznye nagyságúra vágott tökdarabok, 7-8 deka vaj, só, bors, zsályalevél, reszelt parmezán
Elkészítés: Vajon kevés vízzel párold meg a tökdarabokat, sózd, borsozd, ízesítsd szerecsendió-őrleménnyel, és amikor már a villa könnyen beleszalad, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Kicsit nyomkodd össze, de ne pürésítsd. A tészta felére egymástól egyenletes távolságra halmozz rá a töltelékből, de úgy, hogy derelyevágóval könnyedén körbe tudd vágni. A tészta másik felét is borítsd rá, és a dombocskákat rombusz-, négyzet- vagy köralakban vágd körbe. A kész tésztabatyuk szélét még az ujjaddal is nyomkodd körbe, hogy ne nyíljanak szét főzés közben. A bő, forró, sós vízbe ne tegyél egyszerre 10 raviolinál többet, így mindegyiket szemmel tudod tartani, és nem ragadnak össze. 5-6 perc alatt megfő a friss tészta. Szedd ki szűrőkanállal és öblítsd le forró vízzel, majd csúsztasd vajjal kibélelt serpenyőbe, amiben már pár zsályalevelet megfuttattál. A következő adag elkészültéig tartsd melegen, fedő alatt. Tálalás előtt még gyújts alá a serpenyőnek, és egy kicsit oda is kapathatod a ravioli alját, de ne forgasd, mert széteshet, elszakadhat. A tányéron bőven szórd meg reszelt parmezánnal!