tn_php.jpgHatalmas, súlyos, lángsárga sütőtökök. Már a látvány is elűzi a melankóliát. A szép, kövér magyar fajta kevésbé divatos, mint kecses, körteformájú kanadai rokona, de az íze semmiben sem marad el tőle. Ha pedig Halloween-bulin töröd a fejed, különösen kifizetődő, hiszen a kivájt anyagot rakhatod egyenesen a serpenyőbe, a lámpásnak valót pedig a küszöb elé mécsessel...

A tökmag nagyon egészséges, a belőle nyert olajat drága pénzért árulják a bioboltok, illetve kapszulában is kapható, Peponen néven. Ha van türelmed lemosni a magokról a nyálkás hártyát, és kiszárítani, betározhatod az egészségvédő csonthéjasak közé a kamrába, vagy tarts belőle mindig egy tálkányit az asztalon, hátha valakinek kedve szottyan egy kis rágcsálásra. Pirítva persze még finomabb.

Van tehát egy jókora adag sárga tökhúsunk. Lehet belőle pürélevest készíteni, megsütni, de egy igazi ínyencséget is csinálhatunk, ha van türelmünk hozzá. A ravioli tésztája egyszerű gyúrt tészta (lásd csuszatészta mindenütt), és minél több tojással készítjük, annál finomabb. Én fél kiló liszthez hármat verek fel, és pici sóval, vízzel nem nagyon kemény tésztává gyúrom. Állni hagyom egy fél órát a hűtőben, aztán szép vékonyra nyújtom, majdnem késhegynyire. Az egyenletesre nyújtott tészta még pihenjen pár percet, aztán jöhet bele a tökös töltelék.

Hozzávalók: karalábévájóval cseresznye nagyságúra vágott tökdarabok, 7-8 deka vaj, só, bors, zsályalevél, reszelt parmezán

Elkészítés: Vajon kevés vízzel párold meg a tökdarabokat, sózd, borsozd, ízesítsd szerecsendió-őrleménnyel, és amikor már a villa könnyen beleszalad, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Kicsit nyomkodd össze, de ne pürésítsd. A tészta felére egymástól egyenletes távolságra halmozz rá a töltelékből, de úgy, hogy derelyevágóval könnyedén körbe tudd vágni. A tészta másik felét is borítsd rá, és a dombocskákat rombusz-, négyzet- vagy köralakban vágd körbe. A kész tésztabatyuk szélét még az ujjaddal is nyomkodd körbe, hogy ne nyíljanak szét főzés közben. A bő, forró, sós vízbe ne tegyél egyszerre 10 raviolinál többet, így mindegyiket szemmel tudod tartani, és nem ragadnak össze. 5-6 perc alatt megfő a friss tészta. Szedd ki szűrőkanállal és öblítsd le forró vízzel, majd csúsztasd vajjal kibélelt serpenyőbe, amiben már pár zsályalevelet megfuttattál. A következő adag elkészültéig tartsd melegen, fedő alatt. Tálalás előtt még gyújts alá a serpenyőnek, és egy kicsit oda is kapathatod a ravioli alját, de ne forgasd, mert széteshet, elszakadhat. A tányéron bőven szórd meg reszelt parmezánnal!

                                                                                                                       

 

Szerző: mezsuka  2010.10.26. 15:01 2 komment

Címkék: olasz tészta parmezán zsálya tök ravioli

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr982400500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása