A Valentin-naphoz kapcsolódva, annak „zsebmetsző” jellegétől messze elhatárolódva küldöm a receptet mindenkinek, aki kedveskedni óhajt szeretteinek. Izzó szerelmek éltetésére, hamvadófélben levő érzelmek fellobbantására egyaránt alkalmas egy kis magunk gyártotta édesség. Olaj a tűzre, ha még lángolunk, gyógyír a sebre, ha már nem. Dekoratív tányéron felkínálva, két ujjal felcsippentve, egyenesen szerelmesünk szájába dugva eleven izgalom a csokigolyó. Az elkészítés nem igényel sem nagymesteri fokozatot, sem különösebb ügyességet. Elsózni sem lehet, mert nincs benne só. Hacsak nem hullatunk könnyeket, miközben a vízfürdőben olvadó tábla csokit kevergetjük, a múlton merengünk, és siratjuk egykori lángolásunkat.

Hozzávalók 2 adaghoz: 25 dkg jó minőségű fekete csokoládé vagy tortabevonó, 2 tojás sárgája, 3 deka vaj, 2 mokkáskanál konyak vagy rum, 3 evőkanál főzőtejszín, 1 szimpla adag erős feketekávé fele, két evőkanál nem cukrozott kakaópor, egy marok kókuszreszelék és diódara

A csokoládét vízfürdőben lassan feloldjuk, közben egy kanál vizet is öntünk rá, hogy az elpárolgott nedvességet pótoljuk. Ha megolvadt, hozzáadjuk az előzőleg már egymással elkevert tojássárgáját, vajat, tejszínt, konyakot és kávét. Addig keverjük egy hagyományos habverőkanállal vagy hosszú nyelű húsvillával (a kanál vagy fakanál túl sok masszát magára szed), míg egynemű krémet kapunk. Ekkor hűvös helyre tesszük, és hagyjuk megszilárdulni. (ha valamilyen ügyetlenség folytán a massza túl kemény lenne, kicsit tegyük még forró víz fölé és adjuk hozzá a maradék feketekávét) A már kellő szilárdságú, de természetesen nem teljesen dermedt csokikrémből kiskanállal egyenként golyókat szaggatunk, kicsit formázzuk őket, és félretesszük. A diót nem daráljuk finomra, csak úgy összetörjük húsklopfolóval. Ezt a legkönnyebben folpackba csomagolva tudjuk megtenni, mert így nem repked szerte a dió, és látjuk is, hogy mikor éri el a megfelelő méretet, anélkül, hogy porrá őrlődne. A diódarát, a kókuszreszeléket és a keserű kakaóport tálkákba öntjük, és a golyókat egyenként hol ebbe, hol abba forgatjuk, így háromféle színű és ízű édességünk lesz. Elegánsabb kivitelben a golyókat külön-külön készen kapható papírformába tesszük, és úgy tálaljuk. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, papírból egy csokigolyó nagyságú szívet vágunk ki, és a kakaóport erre a formára szitáljuk. Így haladunk addig, míg a tányér szélét körbe nem érik a szívecskék. Ekkor tesszük rá a golyókat, ha elég ügyesek vagyunk, szintén szív-alakban. Nagyon szerelmesek a golyó helyett szíveket is formázhatnak a csokikrémből.

A csokigolyó meglehetősen hosszú ideig eláll, anélkül hogy romlana az íze. Ebben hasonlít az igaz szerelemre.

 

Szerző: mezsuka  2011.02.14. 11:00 4 komment

Címkék: édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr521831585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloma 2011.02.14. 12:47:10

És a fogyókúra? Ki a fene bírja ki, hogy csak megcsinálja, de nem eszik belőle??? Mert én nem, az biztos.

mezsuka 2011.02.14. 12:53:56

Ki mondta, hogy meg kell enni? Látod valahol a receptben??????

gesztenye receptjei 2011.02.14. 13:19:49

Nagyon klasszul néz ki.
Bocs, hogy kicsit kotnyeles leszek, de amikor vízgőz fölött olvasztod a csokoládét, akkor nem szabad hozzátenni vizet, mert összekaphatja a csokoládét. Ilyenkor nincs elpárolgott nedvesség.
A víz hőfokának is csak kb. 60 foknak szabad lenni, ilyenkor is megolvad a csokoládé, csak picit több idő kell hozzá.
Bonbon mánia
gezstenye-bonbonmania.blogspot.com

mezsuka 2011.02.14. 13:21:31

Kicsi azért mindig párolog, akármilyen alacsony hőfokon is van...

Köszi a pontosítást!
süti beállítások módosítása