Van az úgy, hogy kimarad valami. Élesztő a kenyértésztából, só a levesből, tojás a süteményből. Épp ez történt a bólyi túróssal is. Addig-addig vitatkoztunk a konyhában a migráció globális problematikájáról, míg minden sütemény egyik alapvetése, a tojás valahogy elfelejtődött. Már a citromreszelék is utólag került a tetejére, ami még nem okozott mélyreható szerkezeti változást a süteményben, de tojás nélkül sütni, az merő lehetetlenség!

Legalábbis eddig ezt gondoltam. Most módosítom a teóriámat. Tojás nélkül is lehet sütni, méghozzá nagyon finomat. Könnyű lesz és morzsalékos, nehezen lehet kiemelni a tepsiből, de az ízének semmi híja. A mai tojásárak mellett arról már ne is beszéljünk, mennyivel olcsóbb.

Hozzávalók: 25 deka tehéntúró, 15 deka vaj, 25 deka liszt, 2 deci tejföl, 1 deci tej, 1 citrom leve és héja, 10 deka kristálycukor, 3 vaníliás cukor, csipet só, fél zacskó sütőpor, két marék eper darabolva.

Elkészítés: Eleinte még külön tálban morzsáltam el a vajat és a lisztet, ma már a tepsiben teszem, ennyivel is kevesebbet kell mosogatni. Tehát, a morzsába belekeverem a cukor felét, a 2 vaníliás cukrot, a sütőport, a sót és jól összerázom, hogy viszonylag egyenletesen oszoljon el az alján. A túrót a tejjel, a maradék cukorral, a tejföllel elkeverem (ide jönne a tojás) és ráfolyatom a morzsára. A darabolt epret ráterítem, hogy ellepje teljesen, és az 1 zacskó vaníliás cukrot, a citromreszeléket is rászórom. Mehet a sütőbe 35 percre, 180 fokra.

A tepsi mérete kicsi, sajnos. Kb. 30x20

 

 

Szerző: mezsuka  2012.05.13. 19:46 Szólj hozzá!

Címkék: túró sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr1004506527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása