sos_tortak_3.jpgA torta szóról elsősorban nem a cukkini vagy a spenót jut eszünkbe, hanem egy Dobos-szelet vagy egy habkönnyű vaníliakrém. Nem csoda, hiszen valójában egy édes tortának és a spenótnak nem sok köze van egymáshoz, egyedül a forma köti össze őket, amiben kisütjük.

A sós torta tésztája természetesen nem a piskótához, hanem inkább a pogácsához hasonlít, a töltelék pedig gyakorlatilag bármi lehet, ami sós és nem folyik (egyik véglet) vagy nem ropog (másik véglet). Ilyeténképpen egy kis lecsót – tojással vagy rizzsel dúsítva –, vagy akár egy spenótfőzeléket – főtt krumplival vagy pennével összekeverve – is beletölthetünk.

Most viszont nem maradékot hasznosítunk, hanem tetszetős, tápláló és jóízű ételt fogunk kreálni a francia quiche mintájára, de annál finomabb tésztával és változatosabb töltelékekkel.

Az első lépés az, hogy az omlóstésztát, ami legelterjedtebb alapja a sós tortánknak, lecseréljük pogácsa-alapanyagra. A legjobb erre a célra a túrós egyensúlytészta, mert ha a sütési protokollt betartjuk, nem ázik el és nem is szalonnásodik össze az alja, viszont klasszisokkal jobb lesz az eredetinél.

hozzávalók a tésztaalaphoz: 25 deka margarin, 25 deka liszt, 25 deka tehéntúró, egy kávéskanál só, egy csapott mokkáskanál sütőpor.

Elkészítés: a margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót, a sót, a sütőport és alaposan belisztezett deszkán sima tésztát gyúrunk belőle. Ez a mennyiség két 22 cm átmérőjű tortaforma kibélelésére és lefedésére lesz elegendő, ezért a felét azonnal mélyhűtőbe tehetjük, ha csak egyféle tortát készítünk. A friss felhasználásra szánt adagot is jól behűtjük pár órára, és amikor elővesszük, hogy megtöltsük, akkor is iparkodjunk, hogy ne melegedjen fel a kezünk között, különben nem lesz porhanyós. Azt is megtehetjük, hogy eleve a kivajazott, kilisztezett formába nyújtjuk, a tetejére való korongot pedig egy sütőpapírral elválasztva rátesszük, és úgy hűtjük be. Ily módon egy óra is elegendő a pihentetésére.

a töltelékhez: 30 deka friss spenót, 5 deka vaj, 25 deka ricotta, 2 tojás, só, bors 1 gerezd fokhagyma, 1 deci tejföl, 10 deka reszelt sajt

Elkészítés: A spenótot a vajon a vékonyra szelt fokhagymával megdinszteljük. Amikor a nedvessége elpárolgott, a sót, a borsot is hozzáadjuk, és villával kicsit szétnyomkodjuk. Hagyjuk kihűlni, és belekeverjük a ricottát, a tojásokat, a reszelt sajtot, a tejfölt. A hűtőből kivett tortaformába öntjük, rátesszük a tésztakorongot, hegyes késsel sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz kipöföghessen, megkenjük egy kis tojással és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. Aki biztonságra törekszik, a tésztát elősütheti 10 percig (ennyi idő alatt megemelkedik és megszilárdul kissé, de színt még nem kap), és a tölteléket csak ez után teszi bele. Az eljárás innen már ugyanaz. Ha a tortánk teteje szép aranysárga, és a sütőnk egyenletesen süt, akkor 35-40 perc alatt kész az étel. Az olaszok az ehhez hasonló spenótos tortát hagyományosan húsvétkor eszik, de akárcsak a franciák a quiche-t, nem fedik le.

Szerző: mezsuka  2016.04.03. 10:32 Szólj hozzá!

Címkék: olasz ünnep egytálétel vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr958556082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása