13271498_1306660886030625_1279489432_o.jpgElkészíteni is jóleső érzés, de enni a legjobb. Ha jól sikerül, olyan lesz, mint a szivacs:  összenyomod és kirúgja magát. A kérge megsülve kopog, belül tele van lyukakkal, és napokig eláll.

Mivel semmit nem mérek, elnézést, ha hozzávetőlegesek a mennyiségek.

8 zsemléhez szükséges: kb 40 deka graham liszt, 20 deka finomliszt, másfél zacskó porélesztő, kb fél liter langyos víz, 2 fej olívaolajon karamellizált félkarikákra vágott hagyma, egy marék friss zsálya, 4 mokkáskanál só.

Elkészítés: A hagymát kb 1 deci olajon szép sötétsárgára karamellizálom, az apróra vágott zsályát csak akkor teszem bele, ha a hagyma már készen van. A grahamlisztet a finomliszt kivételével összedolgozom a sóval, élesztővel és a vízzel  - sűrű nokedlitészta állagúvá -, alaposan meghintem finomliszttel, letakarom konyharuhával, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap délelőtt a hagymával összegyúrom, még teszek hozzá finom fehér lisztet, és ekkor már kellemesen gyúrható tésztám van... Megint megkelesztem, de már szobahőmérsékleten. Ha újra duplájára dagadt, nyolc felé vágom, kis cipókat formázok belőlük, és már mennek is a sütőpapírral kibélelt tepsibe.Tejjel megkenem a tetejüket, és hagyom harmadszorra is megkelni. A sütőt beizzítom, az aljára legalább másfél liternyi vízzel telt lábost teszek, és a már szinte kidurranni készülő, szépen megdagadt zsemléket bedugom a kb 180 fokos sütőbe.  10 percenként megkenem tejjel, majd nagyjából 35 perc múlva kiveszem. Úgy kell kinéznie, ahogy a képen.

Nincs trükk, csak az, hogy a tészta jól ki legyen dolgozva, hagyjuk megkelni a maga ütemében, ne tartsuk langyosan azért, hogy gyorsítsuk a folyamatot. A sütőm sem profi, hanem egy ócska Indesit, amit 21 éve használok... Még egy tanács ezzel kapcsolatban: ha sütőd neked is ócska lemezsütő, melegítsd elő legalább egy fél órán át. Hőkeveréses csodákhoz nem értek, de gondolom, abban rövidebb idő alatt megsül.

Ha nincs zsályád, tegyél bele összevágott olajbogyót, oreganót, szóval azt, ami van... a hagymát viszont nem cserélném le semmivel.

 

 

Szerző: mezsuka  2016.05.23. 09:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr638739956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása