Fáradt, íztelen almák, összeaszott dióbél. Vége a télnek, de a tavaszi gyümölcsök és zöldségek még lapítanak. A házi baracklekvár meg már vagy egy hónapja elfogyott. Ezt a gasztronómiailag légüres teret kitölthetjük az almás zserbóval, ami áthidaló megoldás a borízű almával bélelt könnyű piték és málnás-epres finomságok között. Az almás zserbóban még benne van a karácsonyi bejgli íze, de ott mocorog a valami nyárelőből is.

A kásás, mállóbelű, ütött-kopott, megbarnult héjú almát friss citromlével és citromhéjjal dobjuk fel! Kevés kiszikkadt, semmire se jó, lehártyázott narancsgerezdet is dobálhatunk bele. A végeredmény egy zserbónak látszó tárgy lesz, mely puhán omlik szét a szánkban, és meglepően üde az íze.

A tészta:

30 deka liszt, 15 deka vaj, fél citrom leve, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, egy csipet só, 3 púpozott kanál cukor, 1 tojás, 1,5 deci tejföl. A lisztet a vajjal morzsold el, majd adj hozzá minden mást. Kevergesd, kavargasd, míg nehezen nyújtható, foszló, málló, de azért nagy nehezen toldozva, foldozva összeálló tészta lesz belőle.

A töltelék:

1 kg alma, fél citrom leve, egész citrom héja, 1 zacskó vaníliáscukor, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj, ½ mokkáskanál gyömbér, egy marék darált dió. Az almát héjastul vágd négyfelé, a szárát, tövét és magházát vágd ki és a felnégyelt almákat éles késsel nyesd vékony szeletekre. Egy lábosban rottyantsd össze 5 percre az egész cuccot (a dió nélkül).

Csokimáz:

10 deka cukor, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál kakaópor, 5 deka vaj. A vízben nagyjából olvaszd fel a cukrot, add hozzá a kakaóport és kavargasd kis lángon a jó sűrű masszát. Ha olyan, mint a forró láva, add hozzá a vajat és addig keverd, míg az teljesen el nem tűnik, és a máz gyönyörű fényes lesz.

Összerakás:

A tészta egyik felét nyújtsd téglalappá (kb 20x40 centis) és lapogasd bele a tepsibe. Nem baj, ha szakad, annál omlósabb lesz! Hintsd meg a diódarálékkal és simítsd rá az almás tölteléket. Kézzel is nyomd le, hogy viszonylag sima legyen a teteje. Akkor jön a nehezebb rész, mert a maradék tésztához, amivel le akarod fedni, valószínűleg lisztet kell még adni, hogy ne szakadjon, de csak kitartás, ezt is össze lehet rakni darabokból. Lényeg, hogy ha végre lefedted vele a tölteléket, szurkáld is meg villával. Gőzök kipárolgása végett. 150 fokos sütőben addig süsd, amíg amláspite illat nem kavarog a konyhában, ez nagyjából 35 perc. Ha kihűlt, csak akkor láss neki a csokimáznak és ügyes, gyors mozdulatokkal terítsd szét rajta, hogy mindenhova jusson. A szélére is, mert azt vágjuk körbe először és tudvalevő, hogy a szakácsot illeti. Fél-egy óra alatt megszilárdul, de nem keményedik meg a máz. Így tökéletes.

Ha a Gundel séfje le akarná nyúlni a receptemet, üzenem, hogy tárgyalhatunk.

 

Szerző: mezsuka  2010.04.04. 18:12 9 komment

Címkék: alma gyümölcs édes

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr741894284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niko1234 2010.04.04. 19:08:08

zsuzska, ügyes csaj vagy!

Gigi7 2010.04.04. 21:14:52

Mennyire hasonlít az íze az eredeti, lekváros zserbóéhoz?

bloggernyul 2010.04.05. 06:32:00

ez csúcs, kipróbálom.
A zserbó egyébként is nagy kedvenc, igazi ünnepi süti.
Húsvétra én mákkal sütöttem (ugyanúgy kell, mint a diósat, de valahogy pikánsabb, különösen, ha a baracklekvárhoz egy kis narancslekvárt is keverünk). Felőlem a csoki el is maradhat.

mezsuka 2010.04.05. 12:09:33

Csak annyiban, amennyiben a tésztája és a csokimáz. De attól még finom!

mesternő 2010.04.05. 13:38:46

Ha törik, ha szakad - megcsinálom!

tréfibaba 2010.04.06. 22:49:48

Változatlanul tetszenek a receptjeid, a "tálalásokkal" együtt.
Igaz, még nem próbáltam ki egyiket sem, mert életemnek nem főzős korszakában vagyok. De ami késik, az nem múlik. :-)
Köszönöm a jó ötleteket, remélem rendületlenül folytatod!

mezsuka 2010.04.07. 13:06:55

Ennek örülök, és ez nem hízlal! :)

Rotbart 2010.07.05. 10:42:48

Kegyetlenség, h ilyen nem kapok minden nap!

mezsuka 2010.07.05. 12:35:19

@Rotbart:
mármint ki részéről kegyetlenség?