avagy  mandulás-körtés töltött pulykamell borban párolt gyümölccsel (mesés ételköltemény karácsony alkalmára)

A körte az ősz utolsó gyümölcse, melyet gondosan, még zölden leszedtem, és a szekrény tetejére sorakoztattam. Azóta szépen megsárgultak és megpuhultak a körték, már csak arra várnak, hogy levegyem őket, és méltó helyet találjak nekik az ünnepi asztalon, ahol a narancs, banán és mandarin-halmok között igazán nincs miért szégyenkezniük. Az ablakon jég virágzik, falevél egy sincs a fákon, de a szobában ott illatoznak a sárguló gyümölcsök. Hull a hó és hózik. Micimackóra gondolok, hátha betéved hozzám, vacogva és sóváran a polc felé sandít, majd kérlelhetetlen szerénységgel ezt dünnyögi: „Kell, hogy legyen az almáriumban eltéve ennivaló!”

És akkor előkerül a mézes bödön, a körte, a kamra hűvösében töppedő szőlőfürt, a mandula, és megkérem a váratlan vendéget, maradjon nálam az ünnep előestéjén. Aki a vörösen gőzölgő hallevet, az aranyszínűre sült pontypatkókat reklamálja, csalódik majd, csak Micimackó nyalogatja szája szélét, simogatja kéjesen a pocakját, és örömében felhörpint egy csupor mézes bort. Lám-lám, csupa neki való csemege került az asztalra!

Hozzávalók 6 személyre

másfél kiló pulykamell, 6 db vajkörte, 15 deka sósmandula, fél kiló szőlő, 5 deka vaj, 1 evőkanál akácméz, 1 deci Furmint 

Hogy csinálom én?

A pulykamellből jókora szeleteket vágok. Kicsit kiklopfolom, besózom, megtöltöm egy negyed körtével, köré rakok 5-6 szem mandulát, felgöngyölöm, és hústűvel összetűzöm. Vastagaljú serpenyőben megolvasztom a vajat, belekeverem a mézet és a bort, de nem forralom. Ebből a léből egy-egy evőkanállal locsolok a húsgöngyölegekre, melyeket már szorosan egymás mellé raktam egy kivajazott szép jénai tálban, cserépedényben, lényeg, hogy mutatós legyen, mert ebben is tálalom. Egyelőre azonban sütésig hűtőbe teszem, és egy órától akár fél napig is időzhet a hűvösön, csak jót tesz neki.

A serpenyőben maradt mézes, boros lébe forgatom a hosszúkás szeletekre vágott körtét, a meghámozott, kimagozott szőlőszemeket, alaposan megforgatom, majd állni hagyom ezt is.

A vacsora tervezett időpontja előtt másfél órával bemelegítem a sütőt, és negyed óra múlva beteszem a hűtőben érlelt, fóliával letakart jénaiban szunnyadó húst. Fólia alatt sütöm 40 percig közepes tűzön, majd fólia nélkül még kb. negyed órát erős tűzön. Akkor jó, ha még nem aszott szárazra, de már aranylik a húshengerek teteje. A negyedórás pirítás ideje alatt krokettet sütök, az egyszerűség kedvéért mélyhűtöttet. Ha már minden kész, (hátha van egy angyalka, aki megterít) a boros levet már magába szippantott gyümölcsöket összerottyantom, nem tovább 5 percnél, és a tányérra szedem a hús és a krokett közé.

Aki szeret variálni, vagy talál otthon aszalt szilvát, sárgabarackot, nyugodtan belekeverheti, persze még az elején, hogy a többi gyümölccsel együtt érlelődjön a borban. Így tartalmasabb, színesebb lesz a szaft, és ha véletlen Micimackó jó barátja, Malacka is arra téved a százholdas pagonyból, meginvitálhajuk asztalunkhoz, neki is jut a nem mindennapi nyalánkságból.

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

 

 

Szerző: mezsuka  2010.12.18. 17:33 3 komment

Címkék: körte karácsony pulyka mandula

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr51831877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloma 2010.12.21. 08:57:59

Meghámozott, kimagozott szőlő nélkül is lehet? Mert ez meghaladja a türelmem, ráadásul nekem nincs eltéve és gondolom, meglehetősen drága.

mezsuka 2010.12.21. 21:03:21

@baloma:
Kreativitás, Ágikám, kreativitás!!!!!!!
Megoldod te ezt!!!!!

baloma 2011.01.02. 20:52:24

Elkészítettem. Isteni lett. Köszönöm.
süti beállítások módosítása