A pástétomok királynője kétségtelenül libamájból készül, de egy hercegkisasszonyi rangot a kacsamájból rittyentett kencefice is megérdemel. Ha gonddal, jófajta fűszerekkel készítjük, ha szépen tálaljuk, biztosan felveszi a versenyt előkelő rokonával. Kacsamájat ezerháromszáz forintért vehetünk a nagycsarnokban, több helyen is, és ha a készítendő pástétom harmadát friss csirkemájjal helyettesítjük, még jobban jövünk ki. A kisstílű csalásról nem kell beszámolnunk senkinek, legfeljebb végrendeletünkben örökségül szánt receptes füzetünk lapjain tárjuk fel titkunkat, hogy az utánozhatatlan ízű pástétomot utódaink a hiteles forrás alapján reprodukálhassák.
Hozzávalók:
60 deka kacsamáj
30 deka csirkemáj
25 deka kacsazsír (esetleg liba)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű, majoránna, só, fehérbors, mustár, pici konyak
Elkészítés:
A májat megtisztítjuk a fehér erektől. A kacsazsír felében megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a szalvétával szárazra törölt májdarabokat, és 10-12 percig fedő alatt rotyogtatjuk. A fedő levétele után lepirítjuk zsírjára, és hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát a fűszerekkel. Pár másodpercig még kavargatjuk, épp addig, míg a forró zsírba belehemperednek a fűszerek, és felcsap az illatuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és fedő nélkül langyosra hűtjük. Belekeverjük a mustárt, a kis kupica konyakot, és ha van botmixerünk, azzal pépesítjük az anyagot. Húsdarálóval vagy krumplinyomóval is megoldható a pástétommá keverés, csak kicsit fárasztóbb és hosszadalmasabb a folyamat, míg a tükörsima állagot elérjük. Végül a sűrű masszához hozzákeverjük a maradék libazsírt, ezzel kicsit lágyabbá, krémesebbé válik a pástétomunk, de ha szeretjük a markánsabb ízeket, és kacsamáj darabokra vágyunk ráharapni, ezt a műveletet elhagyjuk. Elegáns tálaláshoz elengedhetetlen az őzgeinc-forma, melyet előzőleg kiolajozunk, így a hűtőben való érlelés és hirtelen forró vizes zuhanyozás után könnyedén kibuktathatjuk a tálra. A zselatin nem kötelező, de a petrezselymes, olajbogyós, pritaminpaprikás, paradicsomos, kapribogyós (ízlés szerint választható) díszítés igen. Az alábbi vitaminban gazdag saláta méltó partnere lesz akár a húsvéti asztalon is.
Tormás répasaláta:
1 kg répa
1 kis üveg reszelt ecetes torma
3-4 alma
A megtisztított répát a nagylukú reszelőn lereszeljük és lobogó, bő forró vízbe dobjuk fél percre. Leszűrjük, hideg víz alá dugjuk, majd konyharuhával leitatjuk róla a nedvességet. Összekeverjük a tormával, kicsit megsózzuk, megcukrozzuk, és ráöntünk fél deci citromlevet. Az almákat héjastul négyfele vágjuk, kicsumázzuk, majd az uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk, és elkeverjük a tormás répával. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd a kacsamájpástétommal és egy nagy csomag papírzsebkendővel tesszük asztalra.
2010.03.24. 16:01
13 komment
Címkék: kacsamáj előétel pástétom
A bejegyzés trackback címe:
https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr441831816
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cilicili 2010.03.24. 19:17:17
A kacsamájpástétom a gyerekkoromat idézi fel, imádtuk telente vasárnap reggel a friss kacsamájat!
Kérek szépen igazi csokis sütiket, amelyek nem hizlalnak, jó tudom ez nehéz, de akkor olyat, ami csak kicsit árthat.
Csokifüggő vagyok!!
Kérek szépen igazi csokis sütiket, amelyek nem hizlalnak, jó tudom ez nehéz, de akkor olyat, ami csak kicsit árthat.
Csokifüggő vagyok!!
Dr.Hami 2010.03.24. 19:25:23
Érzem én , hogy közös vér csörgedezik ereinkben... Most böjtölök, életemben először, úgyhogy már alig várom a húsvétot, meg a kacsamájat is...
mezsuka 2010.03.25. 17:59:15
@cilicili: segítek a leszokásban, ha akarod, csak előveszem a viselkedéselemző diplomámat, várj... :)
pepitabarack 2010.03.26. 11:06:39
Töltött padlizsánt szeretnék enni, készíteni, ehhez szerenék kérni konyhamesét... :)