csuloktorta_2.jpgNem diétás, nem vega, nem divatos, viszont baromi finom. Édességet egyáltalán nem szerető, húsimádó születésnaposoknak csodás ajándék, mint az már több ízben bebizonyosodott. A képen látható példány tésztája teljes kiőrlésű, nagyrészt tönkölybúzából készült - csak a kiegyensúlyozottság kedvéért -, hogy legyen benn valami, ami kevésbé ártalmas...

Gluténérzékenyek, laktózintoleranciában szenvedők, epebajosok, fogyókúrázók lapozzanak!

Hozzávalók: kb 50 deka színtiszta füstölt csülökhús, 1 doboz zsíros tejföl, 15 deka reszelt trappista, 1 tojás, túrópogácsa tésztaalap (15 deka liszt, 15 deka túró, 15 deka vaj, pici só, fél mokkáskanál sütőpor) és egy 22 cm átmérőjű tortaforma (jénai is megfelel).

Elkészítés: A nagyon puhára főtt csülköt lefejtem a csontról és a színtiszta húsdarabokat cafatokra tépkedem.Összekeverem a tejföllel és a reszelt sajttal és majdnem az egész tojással - egy kicsit félreteszek a kenéshez. A tortaformát kibélelem a tésztával, beletöltöm a sűrű masszát, lefedem egy tésztakoronggal, a széleit összenyomkodom, megszurkálom villával a tetejét, hogy a gőz kiszabadulhasson. A maradék tojással megkenem, és 170 fokos sütőbe tolom 45-50 percre, vagy amíg a teteje szép sötétsárga színű nem lesz.

Tálalás: Hagyni kell langyosra hűlni, mielőtt felvágjuk, csak így marad egyben a szelet. Friss, enyhén fűszerezett salátalevelekkel tovább javíthatunk a könnyű-nehéz egyensúlyon, de ne legyenek illúzióink, ez egy nagyon ütős téli kaja. 

 

Szerző: mezsuka  2016.11.13. 10:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr3211957123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása