A pástétomok királynője kétségtelenül libamájból készül, de egy hercegkisasszonyi rangot a kacsamájból rittyentett kencefice is megérdemel. Ha gonddal, jófajta fűszerekkel készítjük, ha szépen tálaljuk, biztosan felveszi a versenyt előkelő rokonával. Kacsamájat ezerháromszáz forintért vehetünk a nagycsarnokban, több helyen is, és ha a készítendő pástétom harmadát friss csirkemájjal helyettesítjük, még jobban jövünk ki. A kisstílű csalásról nem kell beszámolnunk senkinek, legfeljebb végrendeletünkben örökségül szánt receptes füzetünk lapjain tárjuk fel titkunkat, hogy az utánozhatatlan ízű pástétomot utódaink a hiteles forrás alapján reprodukálhassák. 

Hozzávalók:
60 deka kacsamáj
30 deka csirkemáj
25 deka kacsazsír (esetleg liba)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kakukkfű, majoránna, só, fehérbors, mustár, pici konyak
 
 
Elkészítés:
A májat megtisztítjuk a fehér erektől. A kacsazsír felében megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a szalvétával szárazra törölt májdarabokat, és 10-12 percig fedő alatt rotyogtatjuk. A fedő levétele után lepirítjuk zsírjára, és hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát a fűszerekkel. Pár másodpercig még kavargatjuk, épp addig, míg a forró zsírba belehemperednek a fűszerek, és felcsap az illatuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és fedő nélkül langyosra hűtjük. Belekeverjük a mustárt, a kis kupica konyakot, és ha van botmixerünk, azzal pépesítjük az anyagot. Húsdarálóval vagy krumplinyomóval is megoldható a pástétommá keverés, csak kicsit fárasztóbb és hosszadalmasabb a folyamat, míg a tükörsima állagot elérjük. Végül a sűrű masszához hozzákeverjük a maradék libazsírt, ezzel kicsit lágyabbá, krémesebbé válik a pástétomunk, de ha szeretjük a markánsabb ízeket, és kacsamáj darabokra vágyunk ráharapni, ezt a műveletet elhagyjuk. Elegáns tálaláshoz elengedhetetlen az őzgeinc-forma, melyet előzőleg kiolajozunk, így a hűtőben való érlelés és hirtelen forró vizes zuhanyozás után könnyedén kibuktathatjuk a tálra. A zselatin nem kötelező, de a petrezselymes, olajbogyós, pritaminpaprikás, paradicsomos, kapribogyós (ízlés szerint választható) díszítés igen. Az alábbi vitaminban gazdag saláta méltó partnere lesz akár a húsvéti asztalon is.
 
Tormás répasaláta:
1 kg répa
1 kis üveg reszelt ecetes torma
3-4 alma
 A megtisztított répát a nagylukú reszelőn lereszeljük és lobogó, bő forró vízbe dobjuk fél percre. Leszűrjük, hideg víz alá dugjuk, majd konyharuhával leitatjuk róla a nedvességet. Összekeverjük a tormával, kicsit megsózzuk, megcukrozzuk, és ráöntünk fél deci citromlevet. Az almákat héjastul négyfele vágjuk, kicsumázzuk, majd az uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk, és elkeverjük a tormás répával. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd a kacsamájpástétommal és egy nagy csomag papírzsebkendővel tesszük asztalra.
Szerző: mezsuka  2010.03.24. 16:01 13 komment

Címkék: kacsamáj előétel pástétom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr341831816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloggernyul 2010.03.24. 17:13:06

ez csúcs - meg van véve!

mezsuka 2010.03.24. 17:19:17

mennyiért gondolod? :)

cilicili 2010.03.24. 19:17:17

A kacsamájpástétom a gyerekkoromat idézi fel, imádtuk telente vasárnap reggel a friss kacsamájat!

Kérek szépen igazi csokis sütiket, amelyek nem hizlalnak, jó tudom ez nehéz, de akkor olyat, ami csak kicsit árthat.
Csokifüggő vagyok!!

Dr.Hami 2010.03.24. 19:25:23

Érzem én , hogy közös vér csörgedezik ereinkben... Most böjtölök, életemben először, úgyhogy már alig várom a húsvétot, meg a kacsamájat is...

ts90 · http://veszbejarat.org 2010.03.24. 21:03:25

jajjde finom, istenem! legjobb kaja a világon!!!

veszbejarat.org

mezsuka 2010.03.25. 17:59:15

@cilicili: segítek a leszokásban, ha akarod, csak előveszem a viselkedéselemző diplomámat, várj... :)

pepitabarack 2010.03.26. 11:06:39

Töltött padlizsánt szeretnék enni, készíteni, ehhez szerenék kérni konyhamesét... :)

baloma 2010.03.26. 11:18:50

Ja, itt rendelni is lehet? Én sok finom zöldséges ételt szeretnék.

mezsuka 2010.03.26. 11:40:34

@baloma: minden kívánságod így teljesüljön! Nézd a mai bejegyzést!

mezsuka 2010.03.26. 11:42:46

Annak nincs szezonja, de azért megpróbálom....
süti beállítások módosítása