(ejtsd: melándzáne állá pármidzsáná)

Aki nem a rabja az olasz konyának, talán most elkattint innen, mert azt gondolja, megint egy divatos, de „semmi különös” kajával fogom traktálni. De nem! A „parmigiana” – így becézik röviden az olaszok – szerintem a hazai olasz éttermek étlapján is alig-alig lelhető fel. Ki tudja, miért? Pedig sok szól mellette. Például az, hogy egytálétel, hogy ebben az évszakban bőviben vagyunk az alapját képező padlizsánnak és paradicsomnak, és nem utolsó sorban: baromi finom. Persze néhány dologra nem árt odafigyelni a készítése közben, de erről majd egy-két sorral lejjebb. Húsmentes, viszonylag könnyű étel. Olcsónak nem merném nevezni, mert parmezán és mozzarella sajt is kell bele, ez utóbbiból elég sok, de mindent összevetve, azért megfizethető.

Elkészítés:

Kezdd azzal, hogy a padlizsánt centis karikákra vágod, jó alaposan besózod, és szitába teszed. Tál fölött, vagy egyenesen a mosogatóban, hogy kesernyés leve kicsöpögjön. Fél óráig hagyd így, közben készítsd el a paradicsommártást. Ehhez hevítsd fel serpenyőben az olívaolajat, vágd kockára a hagymát, és dinszteld meg, majd a lehéjazott paradicsomot is kockázd bele. Sóval, borssal, oreganoval, bazsalikommal ízesítsd, és rotyogtasd, míg egy kicsit besűrűsödik.

Fél óra elteltével a padlizsánt jól nyomkodd ki, hogy a lehető legtöbb lé kipréselődjön belőle, majd kettesével-hármasával forró olívaolajban pirítsd meg. Amit kiszedsz, konyhai papírtörlőre tedd. Ez a legkényesebb pont, ugyanis a padlizsán úgy viselkedik a serpenyőben, mint a szivacs, és szempillantás alatt beszippantja az olajat. Ezért kevés olívát tégy alá egyszerre, és inkább sütésenként toldd meg egy-egy kanállal, különben pórul jársz, akárcsak én annak idején: (Már az is gyanús volt, hogy csaknem fél liter olaj eltűnt az üvegből, mire a két kiló padlizsánt megpirítottam, de az igazi meglepetés a végén ért. A tepsi tetején ujjnyi vastagon fénylett a halványzöld olaj, amit sajnos le kellett önteni róla, hogy a „parmigiana” ehető legyen. Igaz, alatta gyönyörűen megsült a sajt és a paradicsom, de a szívem majd megszakadt, hogy azt a drága olajat elpocsékoltam.)

Ha eddig jól csináltad, innentől már könnyű a dolgod: a tepsi aljára fektetett padlizsánszeleteket meghinted parmezánnal, rárétegezed a vékonyra szelt mozzarellát, majd befeded a paradicsommártással. Ezt folytasd, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére paradicsom és parmezán kerüljön. 200 fokra melegített sütőbe dugd, és 30 percig süsd. Lefedni nem kell. Ne forrón tálald, inkább langyosan! Az olaszok hidegen is eszik.

Hozzávalók: 1,5 kg padlizsán, 1 dl olívaolaj, 1,5 kg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt parmezán, 35 dkg mozzarella, sok friss bazsalikomlevél , 1 kiskanál szárított bazsalikom, oregano, só, bors

 

 

Szerző: mezsuka  2010.06.23. 16:21 9 komment

Címkék: olasz padlizsán parmezán mozzarella

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr952104267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triestina 2010.06.25. 12:51:00

Hurrá, ez végre nekem való, majd megcsinálom,hacsak meg nem hív valaki rá!?

Gigi7 2010.06.26. 07:23:32

No, éppen a mediterrán konyha iránti megszállottság az, ami olyan szimpatikussá teszi a blogodat. :)

mezsuka 2010.06.27. 08:11:54

Ja, aki nem csak körömpörköltben és rántott húsban gondolkodik!

mezsuka 2010.06.27. 08:14:12

@triestina: Én már meg is hívtalak!
Szandrinkával úgyis beszéltünk róla,hogy eljöttök hozzám vmelyik nap, este.... Mikor értek rá? Ezen a héten bármelyik nap jó 6 körül, és egyelőre a hétvégém is szabad. Simont nem is hívom, tudom, ő most "elfoglalt". Jó neki!

baloma 2010.07.03. 15:14:13

Újabb padlizsános recept? Hmmm, megfontolandó, ugyanis, amióta kipróbáltam a padlizsánkrémet, teljesen rákattantam, és minden hétvégén készítek egy adagot. Sőt, mostanában már kettőt.Isteni.Ettől az új finomságtól egyedül sovány pénztárcám tart egyelőre távol. De eljön még az én időm és a te országod...

mezsuka 2010.07.03. 17:02:03

Padlizsánból sosem elég. Tudtad, hogy az is paradicsom, csak török :)

Rotbart 2010.07.05. 10:25:55

Nyami-nyami! Legközelebb ilyet szeretnék, ha meghívsz, Mezsu! Törökgyerek megvágja... :o))

mezsuka 2010.07.05. 12:34:24

ennek semmi akadálya...

zare54 2011.11.25. 16:20:06

Complimenti!! Questo piatto non è facile da trovare al ristorante, ma lo si prepara in casa per le grandi occasioni. Ciao
süti beállítások módosítása