Lasagna-vegetariana-73.jpgAgykontroll, testkontroll, önkontroll... Rémlik valami? A szaftos hús, a tészta és a zsíros sajt együttesen képviselik mindazt, amit nem lenne szabad ennem, különösen nem nyáron, de legfőképpen nem együtt. Így rémlik, de csak nagyon haloványan. Olyan haloványan, hogy könnyen elhessegetem.

Megszelídítettem ezt a kőkemény kaját: hús helyett sült cukkinit és sült paradicsomot tettem bele, a besamellt és a sajtot viszont nem hagytam ki. Ha még nem vagy túl a paleo-korszakodon, ezt az ételt kerüld el messze, és ne is kérd tőlem, hogy hangszereljem át ősember-étrendre, mert az ki van zárva, hogy meg lehessen csinálni a földművelés előtti időkben elérhető alapanyagokból.

Hozzávalók 6 személyre: 1/2 kg lasagne-tészta, 60 deka paradicsom, 1/2 kg cukkini, 8 deciliter tej, 30 deka reszelt trappista vagy darabokra vágott mozzarella (plusz pár evőkanál parmezán), 10 deka vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, só, bors, oregano, bazsalikomlevél, kevés olívaolaj.

Elkészítés: A félbevágott paradicsomokat rakd tepsibe a vágott felével fölfelé és sózd, borsozd, tegyél rá oreganot, bazsalikomot és csurgass rá kevés olajat.  Addig süsd 200 fokon, míg valamelyest összeesik. A sülés ideje alatt a  cukkinit vágd karikára, sózd be és ha kiengedett egy csomó vizet, itasd le róla és kend be mindkét oldalát olajjal. Ha van szendvicssütőd, akkor abban süsd meg a szeleteket, ha nincs, akkor teflonban. Nagy hőfokon, éppen csak piruljon meg, de ne párold! A vajon pirítsd meg haloványra a lisztet, sózd, borsozd és enged fel hideg tejjel. Ha besűrűsödött, tedd bele a reszelt sajt felét és a parmezánt.

A lasagne-szeleteket tedd a tepsi aljára, de előtte egy kanál besamellt is oszlass el rajta. Rétegezd a tésztaszeleteket  a sült cukkini-paradicsomdarabokkal és a végén öntsd rá a besamellt. Sajttal hintsd meg és tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe, először fél óráig fóliával letakarva, majd 200 fokon süsd pirosra a felszínét. A tetejére is tehetsz paradicsomszeleteket és cukkinidarabokat.

Ne ess neki rögtön, hadd szívja magába a forróságból visszahűlő tészta a vajat, a paradicsom levét és a tejet. Ha 15 percet eltölt az ablakban, akkor lehet a legszebben szeletelni és langyosan is remek.

Szerző: mezsuka  2013.07.13. 21:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr295403501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása