P1080224.JPGA sütés kapcsán nem a paradicsom jut először eszembe. Persze, ha a hűtőben csak néhány fonnyadt, lecsónak való alapanyag kókadozik, és olyan fülledt meleg van, hogy a frigó ajtajáig is kínkeservesen vánszorogva jutok el, az más. Akkor bármi eszembe jut - a mert gondolkodás még megy ... csak ne kelljen a konyhapult fölé görnyedni vagy a tűzhely előtt ácsorogni.

Virítani kellene valami egyszerűen nagyszerűt az ebédvendégnek, aki bízik bennem, és hát a mérce is magas, mert a legutóbb - télen - nyúlvadassal és krumplifánkkal kényeztettem. Meggyőzöm magam, hogy a személyiségfejlődés magasabb szintjén az ember már nem akar holmi külső elvárásoknak minden áron megfelelni, és nem feltétlenül mossa le a tűzhelyet csak azért, mert "mit szólnak hozzá?". Pláne nem akkor, ha az ebéd  a kertben tálaltatik, és a vendég legfeljebb a fürdőszobáig fog bejutni (a kádat azért ki-, a vécét át-, a tükröt pedig lemosom).

P1080221_1.JPGA lényegi momentum mégiscsak az ebéd, és amikor hirtelen bevillan a sült paradicsom ideája, úgy érzem, megmenekültem. Félbevágom őket, a paprikát kicsumázva negyedelem, és az olívaolajjal megkent tepsibe rendezem őket. A tetejére szórok mindabból a zöldfűszerből, amit a kertben találok (zsálya, oregano, bazsalikom, rozmaring), fokhagyma-szeletekkel meghintem és mehet a sütőbe, 200 fokra. Persze ilyenkor érdemes kimenekülni a konyhából,  mert pillanatok alatt rohadt meleg lesz. Egyszer megfordítom a zöldségeket, és még sütöm, amíg összeesnek és majdnem feketére pirul a paprikahéj.

Alapanyagok 4 személyre: 8 db paradicsom, 8 db kápiapaprika, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj, kertin zöldfűszerek (ha nincs, szárított oregano is jó).  Aki felkészültebben lát neki, annak azt javaslom, hogy ízes-sós balkáni (feta, sirene) sajttal tálalja. Nálam nem volt. Olívabogyó viszont igen, és az is épp eléggé feldobta. Nem beszélve a szikkadt kenyérből készült pirítósról...

Szerző: mezsuka  2013.07.19. 11:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr515414660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása