A hentesbolt utcai standján döglött vagy félhalott pontyok sorakoznak, üvegesre meredt szemmel bámulnak a semmibe. Az egyik kampóra akasztva tátog, farkával még verdes. Szeretném azt hinni, hogy ez már csak reflex, de attól félek, a kegyelemdöfést nem kapja meg senkitől. A fagyos hangulatba csak a véres kötényű hentes párás lehellete visz némi melegséget, meg az, hogy láthatóan derüsen végzi a dolgát. Kivörösödött kezével rutinosan metszi fel a ponty hasát, egy mozdulattal emeli ki a beleket, egy másikkal az értékes belsőségeket.

A szolidaritás, amit a vergődő pontyok iránt éreztem, a hűtőpulthoz vezérelt, és abban a reményben emeltem kosaramba a mélyhűtött tengeri halfilét, hogy az kevésbé méltatlan körülmények között került konyhakész állapotba, mit édesvízi rokonai. A tengeri halfiléből készült ünnepi vacsora így készül:

Hozzávalók: /4-5 személyre/ 1 kg konyhakész tengeri halfilé, 30 dkg gomba, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 csokor petrezselyem , kevés póréhagyma , másfél kg krumpli, só, bors, pici liszt, kevés tej

Elkészítés:

A halat tálba fektetjük, és tejbe áztatva engedjük fel. Ha már nem jeges, alaposan lecsöpögtetjük, besózzuk, borsozzuk és vajjal kikent tepsi, agyagtál vagy jénai aljára fektetjük. /A tál, amiben készül, egyben tálalásra is szolgál majd, ezért olyat válasszunk, amit akár az ünnepi asztalra is tehetünk./

A vaj felét megolvasztjuk, hozzáadjuk a felkarikázott pórét, a felaprított gombát, és addig pároljuk, míg pirulni nem kezd. Ekkor megfűszerezzük, és felöntjük a tejföl és tejszín keverékével, az összevágott petrezselyem felével. Az időközben héjában megfőtt krumplit meghámozzuk, és jó nagy hasábokra vágva a halszeletek köré rendezzük. A maradék petrezselymet a vajhoz keverjük, sót, borsot is teszünk hozzá, és a krumplira morzsoljuk vagy kenjük. A tejszínes gombát csak a halra öntsük! Ha mindezzel megvagyunk, már tehetjük a félkészen is remekműnek látszó tálat az előmelegített sütőbe. A közepesnél kicsit erősebb lángon kb. 35 percig süssük, de legalább addig, míg a vajas krumpli piros-ropogósan visszamosolyog, ha ránézünk.

Ezt az ételt NEM LEHET ELRONTANI! Én már próbáltam hanyagul, félvállról, hiányos alapanyagkészlettel, oda sem figyelve, kapkodva összecsapni, mégis mindig sikerült. A „hal másképpen” hálás étel, megengedi, hogy már délelőtt előkészítsük, és napközben magunkkal vagy másokkal törődjünk, hogy ne kifacsarva, elcsigázva roskadjuk le este az asztalhoz, mosolyt erőltetve elnyűtt arcunkra. Próbáljátok ki!

 

Szerző: mezsuka  2010.12.19. 16:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr21831641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása