Tölteni szinte bármit lehet! Legyen zöldség vagy hús, ha betekerésre, kikaparásra és újratöltésre alkalmas, kiváló alapanyaggá válhat. Vegyük például a padlizsánt. Nincs ugyan szezonja, de Pepitabarack erre vágyik, hát hadd örüljön! Aztán elszámoltatom ám, és le kell írnia kommentben, mire jutott a recepttel! (Amúgy gondolkodom a „közkívánatra” rovaton is.)

Maradjunk tehát a törökparadicsomnál, ennél a szép, lila, fényes, simahéjú tojásdad zöldségfélénél. Ha hosszában félbevágjuk – hallod, Pepitabarack, nem keresztben!? – két kiváló töltenivaló ladikot kapunk, ami kicsit ringatózik ugyan, de amint kivájjuk a belét, és megtöltjük sok finom tartalommal, a súly stabilizálja… Tölteléktippem rengeteg van, de most csak egyet publikálok, mely klasszikusnak mondható.

Hozzávalók 2 személyre:

20 deka darált hús, 1 marék rizs, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, pár kanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál oregano, só, bors, 2 kisebb padlizsán, melynek a belét kivájjuk úgy, hogy kb másfélcentis héj maradjon. A kivájt padlizsánbelet kicsi darabokra vagdossuk és a hagymával összepároljuk.

Elkészítés: A rizst félpuhára főzzük (nem kétszeres, hanem egyszeres vízzel), kihűtjük. Olajon a finomra vágott hagymát és padlizsánbelet megfonnyasztjuk,utána hozzáadjuk az oreganot, a darálthúst, az összenyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és addig párolgatjuk, míg kimegy belőle a víz, és csak a zsiradék marad a serpenyő alján. Mielőtt megpirulna, összekeverjük a rizzsel és a tojással.

A masszát jól beletömörítjük a kivájt padlizsánladikokba, sőt fel is halmozzuk rá, de a tetejét szépen lesimítjuk vizes kanállal vagy kézzel. Tepsiben vagy jénaiban sütőbe rakjuk és nem túl nagy fokozaton, fóliával letakarva 30 percig pároljuk. De előtte egy fél deci vizet is öntünk alá. A fóliát levesszük és ha van otthon sajt, avval megszórva még egy kicsit sütjük, hogy rózsaszín legyen a teteje. Ha nem akarunk sajtot tenni rá, hiába várjuk a pirulást. De a színén így is látszani fog, hogy a dolog „egyben van”, és kihúzhatjuk a sütőből.

Akik az olaszos változatot szeretik, ebben a fázisban még egy adag aprított, bazsalikommal ízesített konzervparadicsomot is a padlizsán mellé folyatnak és megmelegítik. De az előre gyártott tésztaszószok is megteszik.

Még egy tipp: A húst lehet helyettesíteni gombával, fetasajttal, kis darabokra vágott sonkával.

 

Szerző: mezsuka  2010.03.29. 13:42 5 komment

Címkék: olasz paradicsom fokhagyma padlizsán rizs egytálétel darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr801877123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepitabarack 2010.03.29. 16:01:07

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!! :)
Ígérem, beszámolok, hogy sikerült.

mezsuka 2010.03.29. 16:10:54

Esetleg kóstolót is szívesen veszek.... :)

pepitabarack 2010.04.01. 11:46:48

Megcsináltam - hús helyett gombával, nagyon finom lett!
hoztam kóstolót is! :)

baloma 2010.04.01. 11:55:09

Rizses töltelék helyett ugye működik zsemlyéssel is?

mezsuka 2010.04.01. 14:42:45

Avval működik, amivel el tudod képzelni (nem cipőtalpra gondolok....
A konyhában is légy olyan bátor, akárcsak az életben! :)
süti beállítások módosítása