masolas_-_p1080724.JPGA fasírt az egyik legjobb dolog a világon. Szinte mindenből lehet csinálni. A hozzávalókat és a formát kedvünk szerint variálhatjuk – lehet egybesütött, golyóforma, rudacska vagy henger – a lényege mégis ugyanaz marad: fasírt. Nem csak húsból, de tökből, gombából, szójából, halból is készülhet, és még mindig ugyanaz marad: fasírt.

A képen látható kis golyókba beleálmodtam – ráadásul bele is kevertem – a töltött csirke és a zsemlegombóc minden szépségét. Petrezselymet, főtt tojást és pirított zsemlekockát – ennyi a plusz összetevő; mínusz hagyma, pirospaprika és nyakló nélküli fokhagyma. Förtelmes, amikor egyetlen íz ordít kifelé a kis húspogácsából, és az épp a fokhagyma. Módjával persze mehet bele…

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pirított zsemlekocka úgy került bele, hogy a fasírtot megelőző napon zsemlegombóc készült a vadas marhához, és két marékkal túllőttem a célon. Nem akartam kidobni, ezért áztatott zsömle helyett belekevertem a húsmasszába.  

Hozzávalók 4 személyre: 60 deka darált sertéshús, 2 zsömlekocka olajban pirítva, 2 főtt tojás, 2 nyers tojás, 1 evőkanál szójaszósz, 1 mokkáskanál erőspista, 1 csokor petrezselyem, egy gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors, zsemlemorzsa. Ha a hús nagyon sovány, egy-két kanál olaj is mehet bele.

Elkészítés: A darált húst minden összetevővel keverjük el, és hagyjuk állni egy-két órát a hűtőben. Ennyi idő alatt jól bedagad és vizes kézzel könnyen golyókat formálhatunk belőle. Zsemlemorzsába forgatva, a tetejét lelapítva már mehet is a forró olajba. Minél kisebbek a golyók, annál jobb, mert a kéreg és a hozzá közeli részek a legfinomabbak. Diónyi golyóknál egy falat maga a tökély.

Ez a fasírt nem feltét, hanem zseniális főétel, amelyet csak könnyű salátakörettel tálalnék és kenyérrel tálalnék.

 

Szerző: mezsuka  2014.12.07. 15:42 Szólj hozzá!

Címkék: hús fasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr566964623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása