- De szép vekni! Neked van kenyérsütőd? – kérdi.

- Nincs – mondom.

- Hát akkor???

- Tudod, a kenyérsütéshez kell pár dolog, de gép az semmiképp.

Ezeket a kérdéseket olyan jó szándékú, ám konyhailag teljesen képzetlenek teszik fel, akik azt hiszik, hogy a pizzához ananász kell és kukorica, a húsleves pedig a kockából oldódik ki forró vízben. 

De most tényleg! Gondoljátok el, miért kellene gép egy olyan ételhez, amelyet évezredek óta készítenek a legegyszerűbb hozzávalókból és a legprimitívebb kemencékben, vagy 16 éves, kiszuperálásra váró Indesit gáztűzhelyben.

A recept pofonegyszerű.

Hozzávalók:

30 deka rozsliszt és ugyanennyi tönkölyliszt, mindkettő teljes kiőrlésű,

1 zacskó élesztőpor

2 mokkáskanál só

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 teáskanál  szezámmag

1 teáskanál lenmag

fél marok tökmag

 

Elkészítés:

A liszteket az élesztőporral és a fűszerekkel szárazon összekevered és annyi langyos vizet adsz hozzá, míg nagyon kellemes, rugalmas tészta nem lesz belőle (kb fél liter). Ekkor még egy kicsit gyúrkodd, és tedd félre kelni.  Ha megkelt, újra gyúrd össze, majd olívaolajjal kikent őzgerinc- vagy bármilyen magas falú téglalap alakú formába nyomkodd bele. Hagyd megkelni újra a tepsiben, akkor vízzel kend meg a tetejét és a magokat szórd rá, de egy kicsit nyomkodd is bele! Előmelegített sütőben közepes lángon süsd 45-50 percig.

A kész kenyér könnyen kicsúszik a formából. Tedd rácsra és úgy hűtsd ki. Ha még langyosan vágsz egy szeletet belőle és megkened kicsiny vajjal, az valami fenomenális!

Egyébként bármivel finom, csak szokás kérdése… Én már a lecsót ilyen kis tömör kenyérrel eszem. Igaz, tunkolni nem lehet, de mire való a kanál?

Szerző: mezsuka  2012.04.16. 12:38 Szólj hozzá!

Címkék: egészség kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr624453293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása