Arra már nem emlékszem, hogy kedvenc anyósom /tényleg!/ melyik felmenőjétől örököltem, de ha megpróbálom felidézni, egy kedves arcú idős asszonyt látok magam előtt, aki viszontagságos élete ellenére is derűvel és megértéssel szemléli a világot. Békebeli bútorokkal telezsúfolt szobjában egy hintaszékben ringatódzik. Kissé fátyolos, de selymes hangját az ingaóra kattogása festi alá:
„Kedveském! Vegyél egy fél kiló grízes lisztet, negyed kiló margarint, és egy csipet sóval, fél kocka élesztővel morzsold el! Adj hozzá egy tojást, egy pohár tejfölt, és dolgozd addig, míg szép sima, könnyen gyúrható tésztát kapsz. Ha kicsit ragad a kezedhez, toldd meg még egy marék liszttel!”
Előrelátó nő vagyok, a tészta a hűtőben pihen, már csak azt kell megnézni, milyen potenciális töltelék áll a rendelkezésre. Ha üres a hűtőd, szaladj el a zöldségeshez, és vegyél egy fej káposztát. Otthon dinszteld meg, mintha káposztás cvekedlit készítenél, majd a néhány órája pihenő tésztát nyújtsd egy-két milliméter vastagságúra, és halmozz rá egy kolbász vastagságú tölteléksávot. Ezután göngyölj fel annyit, hogy a második réteg tészta legalább 2-3 centire fedje az elsőt, és a hurkaszerűvé tekert rudat vágd kétujjnyi darabokra. A műveletet addig ismételd, míg van tészta és töltelék. Tedd tepsibe, és jó forróra előmelegített sütőben süssed, amíg aranyszínű nem lesz. Ha tojással kenegeted sütés előtt, és kicsit meg is sózod a tetejét, a tölteléket pedig már előzőleg jól elborsoztad :), kiváló sörkorcsolya válik belőle.
Ugyanezt a tésztát elkészítheted még darált sonkás töltelékkel, ugyanilyen eljárással, de ha édesre vágysz, gesztenyemasszával és vaníliás-mazsolás túróval is. Ez utóbbit inkább batyuformába öntsd, így kisebb a veszélye, hogy kifolyik. Az édességnek elkészített „áldani fogsz” tetejére porcukrot hints, ha sósan kívánod inkább a töltelékbe kalkuláld be, hogy a tészta szinte semleges ízű. A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt!
Ha van mélyhűtőkapacitás, inkább dupla adagot gyúrj, és a felét tedd el szűkösebb napokra. Egy óra alatt felenged, addig kitalálhatod mivel béleld. Fontos, hogy kísérletezz, mert „áldásos” hatását csak akkor fejti ki, ha valóban bátor vagy és már attól sem rettensz vissza, hogy a maradék hagymás tört krumplit reszelt sajttal és tejföllel megbolondítva tedd a tésztába.