Ahány fánk, annyi szokás. Pehelykönnyű, lufiszerű labdacsok, kicsik vagy nagyok, szalaggal az oldalukon vagy anélkül. Bejártam fél Európát, de fánktalan országot nem láttam. Még keresni sem kellett soha, mert vásári forgatagban, városi korzón, falusi búcsúban vagy piaci bodegák közül majdnem mindenhol „kifigyelt” a fánk valamilyen formában. Nézzük csak szép sorjában! Legközelebbről a bécsi fánkot ismerjük, a fahéjas cukorba pörgetett gyűrűket. Ha délebbre megyünk, Olaszország legeldugottabb kis településén is van valahol egy „pasticceria”, ahol „chiacchiere” néven a csőrögéhez kísértetiesen hasonló „fecsegés”-t lehet kapni. Még délebben, a spanyolok is nemzeti eledelük közt tartják számon a „churros”-t. Igaz, ők ujjnyi vastag spirálba tekerik, esetleges arasznyi hosszúságúra vágják, de fahéjas porcukorral éppúgy megszórják, és még majdnem ehetetlenül forrón falják be. Szicíliában is ismeretes egy fánkszerű édesség, ami már olyan súlyosan korszerűtlen, hogy alig merem leírni: az apró, olívaolajban kisütött bigyókat vízzel hígított mézben megforgatják! (Állítólag a móroktól örökölték a receptet a siculi-k…) Borzalmasan néz ki, de hát isteni finom.  

Bűnös édesség a fánk. Ötvözi mindazt, amire a szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége, és amitől egy diétás nővér óva intene: hófehér finomliszt, vaj, cukor, majd temérdek forró olaj, hogy szegény fánk kívül se maradjon zsiradék nélkül. Persze a farsangi időszak, amiről most beszélünk, nem az önmegtartóztatásról híresült el. Épp ellenkezőleg. Ideje van mulatozásnak, mértéktelen evés-ivásnak, hangoskodásnak.

Szerintem fánkfronton is megengedhetünk magunknak egy kis kilengést, főleg ha még nem vezettük be a kötelező megszorító intézkedéseket a kalóriákban. Receptek tömkelege áll rendelkezésre a tojástalantól hattojásosig (fehérje nélkül), az egérke formájú buciktól a lebbenő, lyukas belsejű puffancsokon át a derelyevágóval cakkozott ropogós csörögéig.  Az alábbiakban egy nagymama idejéből való, habkönnyű farsangi fánk és egy egyszerű, olcsó csöröge receptjét olvashatjátok.

Farsangi fánk

Hozzávalók: 20 deka liszt, kb 3 deci langyos tej, 4 tojás sárgája, 7 deka vaj, 4 teáskanál cukor, 4 deka élesztő, pici só.

Elkészítés:

Egy deci langyos tejben megáztatjuk a cukrot, és elkeverjük az élesztővel. Hagyjuk felfutni. Időközben a négy tojás sárgáját habosra keverjük a sóval, a liszttel, a maradék tejjel, majd hozzáadjuk az élesztőt. Ezt a tésztát fakanállal egész simára dolgozzuk, ami körülbelül húsz percig tart. A kissé megolvasztott vajat keverés közben öt részletben adagoljuk a tésztához. Langyos helyen kelesztjük, ahogy minden kelt tésztát, legalább egy óráig. Deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és még fél órát újra pihentetjük. Forró olajban (eredetileg zsírban) első oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük. A tányéron porcukrozzuk.

Csöröge

Hozzávalók: 14 deka liszt, 7 deka porcukor, 1 evőkanál fehérbor, zsír.

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral és a borral jól elkeverjük. Deszkán vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval kétujjnyi széles, tíz centi hosszú csíkokra vágjuk. A közepébe is tehetünk vágást, tekerhetünk is egyet rajta. Forró zsírban kisütjük és porcukorral bőven megszórva tálaljuk.  

 

 

Szerző: mezsuka  2011.01.11. 09:59 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr222576042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triestina 2011.01.11. 14:47:19

De Zsuzsika, ez már emberkínzás!Különösen, ha még nem ebédelt az ember...

mezsuka 2011.01.11. 14:48:51

Ha még ebéd előtt vagy, van időd összedobni az egyik fánnkot!!!!
:)
süti beállítások módosítása