Bűnös édesség a fánk. Ötvözi mindazt, amire a szervezetünknek egyáltalán nincs szüksége, és amitől egy diétás nővér óva intene: hófehér finomliszt, vaj, cukor, majd temérdek forró olaj, hogy szegény fánk kívül se maradjon zsiradék nélkül. Persze a farsangi időszak, amiről most beszélünk, nem az önmegtartóztatásról híresült el. Épp ellenkezőleg. Ideje van mulatozásnak, mértéktelen evés-ivásnak, hangoskodásnak.
Szerintem fánkfronton is megengedhetünk magunknak egy kis kilengést, főleg ha még nem vezettük be a kötelező megszorító intézkedéseket a kalóriákban. Receptek tömkelege áll rendelkezésre a tojástalantól hattojásosig (fehérje nélkül), az egérke formájú buciktól a lebbenő, lyukas belsejű puffancsokon át a derelyevágóval cakkozott ropogós csörögéig. Az alábbiakban egy nagymama idejéből való, habkönnyű farsangi fánk és egy egyszerű, olcsó csöröge receptjét olvashatjátok.
Farsangi fánk
Hozzávalók: 20 deka liszt, kb
Egy deci langyos tejben megáztatjuk a cukrot, és elkeverjük az élesztővel. Hagyjuk felfutni. Időközben a négy tojás sárgáját habosra keverjük a sóval, a liszttel, a maradék tejjel, majd hozzáadjuk az élesztőt. Ezt a tésztát fakanállal egész simára dolgozzuk, ami körülbelül húsz percig tart. A kissé megolvasztott vajat keverés közben öt részletben adagoljuk a tésztához. Langyos helyen kelesztjük, ahogy minden kelt tésztát, legalább egy óráig. Deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és még fél órát újra pihentetjük. Forró olajban (eredetileg zsírban) első oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük. A tányéron porcukrozzuk.
Csöröge
Hozzávalók: 14 deka liszt, 7 deka porcukor, 1 evőkanál fehérbor, zsír.
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral és a borral jól elkeverjük. Deszkán vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval kétujjnyi széles, tíz centi hosszú csíkokra vágjuk. A közepébe is tehetünk vágást, tekerhetünk is egyet rajta. Forró zsírban kisütjük és porcukorral bőven megszórva tálaljuk.