pasta al pomodoro.jpgHa te úgy kezded a főzést, hogy a lepirított szalonnára fél kiló hagymát aprítasz, majd beledöntöd a tűzhely feletti kispolcról az összes fellelhető fűszert, és utána kezdesz el gondolkodni azon, hogy mit is főzzél, már ennek a receptnek a hozzávalói láttán is fintorogni fogsz, nem beszélve az elkészítés keresetlen egyszerűségéről. Ezért jobb, ha nem olvasod tovább ezt az irományt. Arrivederci!

Ha viszont valami „napsütötte”, könnyű ízre vágysz, dugd el a kamra mélyére a fácános dobozba tuszkolt sűrítményt /jól jöhet még ínséges időkben/, és vegyél egy kiló szép nagy, érett, mélypiros paradicsomot, friss bazsalikomlevelet, egy kövér gerezd fokhagymát és némi olívaolajat. Mielőtt a tűzre tennéd a főzővizet, csodáld meg a konyhapulton sorakozó zöldségek festménybe illő csendéletét! Ezt a néhány másodperces áhítatot nem szabad kihagyni!

Egy ügyes szakácsnak a forrás és a főzés ideje épp elég a mártás elkészítéséhez /kb. 25 perc/. Ez a következőképpen történik: a forró vízbe pottyantott, majd kihalászott paradicsomról kapkodd le a héját, és az olívaolajban icipicit megfuttatott fokhagymára darabold rá, egyenesen a lábosba, csak úgy nagyvonalúan, jókedvűen dudorászva, kézfejedtől a könyöködkig csorgatva a levét. / Ez utóbbi művelet nem kötelező, de elkerülhetetlen. / Ekkor jön a minden egyébre használhatatlan, nászajándékba kapott tálalókészlet becses darabja, a cakkoslyukú, krumplinyomóra emlékeztető eszköz, mely kiválóan alkalmas a rotyogó paradicsomdarabkák további pépesítésére. Nem kell túlzásba vinni a nyomkodást, nem baj, ha nem lesz ivólé állagú, sőt, törekedj rá, hogy a viszonylag egységessé váló szószban maradjanak kisebb darabok. Ha már majdnem kész - ez nem több mint 10 perc -, beleteheted a kezeddel apró darabokra szaggatott 3-4 bazsalikomlevelet és sót, ízlés szerint. A tésztát - mely lehet bármely tojás nélküli, fél kilós kiszerelésű, változatos alakú, de durumbúzából készült – szűrd le, és öntsd a mártásos lábosba. Ha rám hallgatsz, és eltekintesz a címtől, ez alkalommal spagetti helyett a „penne rigate” fantázianevű tésztát használod. A rövid, ferdén nyesett végű „tollszárakba” belekúszik a mártás, és teret ad a paradicsomnak. Beburkolja kívül, belül. Minden legyen forró, amikor összeöntöd a két lábos tartalmát, és fedő alatt hagyd őket „összeszokni” egy-két percig, de ne tovább. Egy kis parmezánsajtot is szórhatsz rá, de csak a tányéron! Nélküle is tökéletesen élvezhető ez a szűziesen ártatlan, egyszerű és „földízű” étel. Az itt leírt mennyiséggel jóllakik egy Gargantua vagy két Toldi Miklós, három éhes kőműves vagy négy átlagember, esetleg öt cingár, egyszálbélű . Az olaszok első fogásként eszik, ezért - hogy maradjon hely a húsételnek is - hatfelé osztják.

Mivel a tálalás szerves részét képezi a konyhaművészetnek, erre is ügyelj! Javaslom, hogy az étel rusztikus jellegét hangsúlyozandó mezítláb, nagy dérrel-dúrral, lábosban tedd az asztalra a gőzölgő tésztát, és közben Verdi Nabucco-jából a „Va pensiero sull’ ali dorate” kezdetű áriát énekeld. Lehet plébekkről is, de mindenképpen jó hangosan. A tartalom és a forma ilyen harmóniája csak tapsvihart és sikert arathat, feltéve, hogy az asztalnál ülők legalább olyan hóbortosak, mint a szakács. 

Na, milyen a pincér?

 

Szerző: mezsuka  2010.06.01. 00:01 10 komment

Címkék: olasz első paradicsom fokhagyma tészta bazsalikom fogás

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr171832053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloma 2010.03.11. 22:55:14

Mindjárt éjjel tizenegy és éhes lettem. Ezt a blogot csak délelőtt fogom olvasni. De olvasni fogom, az biztos.

mezsuka 2010.03.13. 06:50:54

Inkább főzz egy spagettit!
Az olaszok éppen ezt csinálják, ha hazamennek az utcai életből. Összedobnak egy aglio-olio-t (fokhagyma, olívaolaj, spagetti, ami 12 perces recept, és utána durmolnak.
De még egy jó kis feketét is gurítanak utána...
köszi a kommentet, te vagy első ebben a műfajban :)

Gigi7 2010.06.01. 12:01:17

A pincér fenomenális. :)

Olvasás közben eszembe jutott anyósom. Neki az étel a 3 fogásnál kezdődik, és az a jó háziasszony, aki ezt be is tartja. egy alkalommal, fiatalasszony koromban főztem spagettit, de nem csupán paradicsomosat, volt benne sonka is. Igaz, a szószon inkább a paradicsom dominált. Éppen akkor állítottak e anyósék, mikor ettünk. Egy szót se szólt, de telekürtölte a rokonságot, hogy én milyen háziasszony vagyok, paradicsomos tésztával etetem az uramat. :DDD

triestina 2010.06.02. 10:42:06

Tökéletes, mondhatnám perfetto! Teljesen igazad van, én se bírom, amikor mindenféle füstölt kolbásszal meg "magyaros" cuccal tele vágják az olasz ételeket,igen így a jó!!!

sicc! 2010.06.02. 13:38:58

Az aglio-olióról ne felejtsük el a peperoncinót se! Fogyózóknak kész mazochizmus olvasni ezt a blogot.

mezsuka 2010.06.02. 14:16:45

HA OLVASOD, NEM HÍZOL, CSAK HA ELKÉSZÍTED ÉS MEG IS ESZED...

mezsuka 2010.06.03. 11:38:30

@triestina: evvel azért nem mindenki ért egyet, azt tudod....

triestina 2010.06.04. 13:14:32

@mezsuka: Tudom, de akkor az ne gondolja azt, hogy "olaszt" eszik. Egyébként volt módom mostanában megtapasztalni olasz útjaim során, honfitársaim sirámait a minden esti pasta-k esetében.Volt ott csülkös bableves, "édesanyám bejglije" emlegetése.

baloma 2010.07.03. 15:22:32

Azt hiszem, ma eljött ennek a receptnek az ideje. A bazsalokom túlélt a teraszon egy ládában, friss paradicsom a hűtőben, fokhagyma a pulton...hajrá, adjunk a fogyókúrának!!!!

mezsuka 2010.07.03. 17:03:37

Adj egy pihenőnapot a kilóknak is!!!
süti beállítások módosítása