Szükség van viszont jól kidolgozott és megkelesztett kenyértésztára, passzírozott paradicsomra, mozzarellára, olívaolajra, bazsalikomra és slussz passz. Amit még ezen felül ráteszel, csak ront rajta. Azt tudni kell, hogy a pizza lelke nem a rátét, hanem az alap: a duplanullás finomliszt, az élesztő, a só és a langyos víz. Tej, cukor és olaj csak akkor kerülhet bele, ha nem pizzát, hanem kelt lepényt csinálsz, emberes vastagra nyújtva a tepsiben, és legalább fél óráig sütve. Na, arra aztán lehet pakolni. Még a ketchup is belefér.
De az nem pizza. Mert Itáliában is csak kétfajtát ismernek el, melyet PIZZA ITALIANA névvel lehet illetni, azaz a D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata) kategóriába belefér. Az egyik a Margherita, amin csak mozzarella, paradicsom és bazsalikom van, egy leheletnyi olívaolajjal. A másik a Napoletana, ami már annyira letisztult, hogy a szardínia és a paradicsom a sajtot is letaszította róla.
Én sem voltam mindig a puritán pizzák híve. Amikor még az Astoria szálló földszintjén egy grilléterem állt, ahol látványkonyhában sütöttek-főztek, nagy szám volt vastagtésztás, paradicsomsűrítményes, krinolinszeletekkel és reszelt trappistával megrakott pizza is. Olasz semmi nem volt rajta, csak a neve. A pizzabeavatás később jött, és nem egy csapásra. Az első olaszországi ösztöndíjas nyáron még Astoriás elvárásaim voltak, és sóhernek, kicsinyesnek gondoltam a fiúkat, akik a legolcsóbb pizzát rendelték nekem. A lapos, itt-ott sajtos-paradicsomos hólyagos lepény nem hasonlított semmire, ami addig a pizza ideája volt a fejemben. De mire az ösztöndíjas hónap letelt, a Margherita győzött. Most kérek elnézést Dariótól, Valeriótól, Massimótól és Korcsmáros Gabitól, akik már akkor tudták, mi a jó… (Scusatemi, amici!)
P.S: A jó pizzát szokni kell, ahogy az olajbogyó fanyarságát. De ha a szájpadlásod fűszeres, csípős ételeken edződött, ha ketchup, mustár vagy majonéz nélkül már egy falatot sem tudsz lenyelni, akkor nehéz lesz visszaszokni az olyan ártatlanságokra, mint a mezítlábas pizza. Azért próbáld meg..