Rakott ételt készíteni egyike a legjobb konyhai mulatságoknak. Van úgy, hogy a megszokott ízekre vágyunk, és ragaszkodunk a családi receptben leírtakhoz, máskor viszont felborítunk minden szabályt, és teljesen ötletszerűen vágunk bele a főzésbe. A kényszer behatárolja ugyan a lehetőségeinket, de ez nem baj. Gazdálkodjunk azzal, amink van. Krumpli, hagyma biztosan akad a zöldségtároló rekeszben, talán egy kis száraz sajt is van a hűtőben. Mifelénk nem hiányozhat a tejföl és a szalonna sem, éppúgy alapélelmiszerek, mint a liszt vagy a cukor. Hagymás rakott krumplinkat készíthetjük szalonnával, vagy a böjti időszakra való tekintettel vajjal is.

Hozzávalók: 4 adaghoz: másfél kg krumpli, legalább fél kiló hagyma, de inkább egy egész, reszelt sajt, amennyi van (a józanész határain belül), tejföl, amennyi van, 5-10 deka vaj vagy szalonna, só, bors

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ez alatt apró darabokra vágva kisütjük a szalonnát, vagy felolvasztjuk a vajat, és a zsiradékban a nem túlságosan vékony, szabályos, egész karikára vágott hagymát végtelennek tűnően hosszú ideig dinszteljük, amíg szép halovány barna színűvé nem válik. A sózásról ne feledkezzünk meg, mert a hagyma hajlamos karamellizálódni, és megédesedni sülés közben. Ha a sülemény éppen kellő színű és állagú, falásnyi friss fehér kenyérrel kezünkben könnyen elcsábulhatunk egy kis tunkolásra, de ha csak szikkadt zsemlénk van, akkor se hagyjuk ki ezt a fázist. A sült hagyma illatával csak az íze ér föl! Tegyük fel, hogy sikerül egyszeri tunkolásnál megállni, és nem látott minket senki a családból, aki hozzánk hasonlóan kísértésbe esik. Ez jó, mert nem kell újra kezdeni a hagymapucolást és dinsztelést, ami a legutálatosabb konyhai előkészületek egyike. (Ez a fölösleges és bosszantó kitérő elkerülhető, ha fél helyett eleve egy kiló hagymával indítunk.) Ha kicsit már elvertük éhünket, kenjünk ki egy jénait vajjal, és szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával. Ekkor kezdhetjük karikázni és belerakosgatni a lehéjazott főtt krumplit. Minden sort megsózunk, megborsozunk, és eloszlatunk rajta egy réteg sült hagymát. A legutolsó sor krumplikarikára csurgassuk rá a tejföllel elkevert reszelt sajtot, egyenletesen oszlassuk el, majd még egy kis maradék hagymás szafttal tegyük fel az i-re a pontot. A sütést ne hamarkodjuk el, adjunk legalább negyven percet a jénaiba rakott alkotóelemeknek, hogy egységessé rotyogjanak, hogy a tejföl oldalt és közbül lecsoroghasson, hogy a hagyma átjárhassa a krumplit minden ízében, és a vajjal kikent tál oldalára odasülhessen az a rózsaszínes barna kéreg, amitől olyan istenigazából finomak a rakott ételek. Mert tévedés azt hinni, hogy az egyenként készre főtt-sült alkotóelemek is kész egészet alkotnak! Össze kell azoknak szokni a jó meleg sütőben, és úgy idomulni egymáshoz, hogy a villára emelt falatban már minden „egyben” legyen. 

 

Szerző: mezsuka  2011.03.21. 19:36 Szólj hozzá!

Címkék: krumpli egytálétel böjt vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr922760052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása