Hát, így, április elején már nem sok. A zsinegen nem csüngenek töppedt szőlőfürtök, a rúdon is egyre rövidebb a kolbász, és a szalonnából is nap mint nap vékonyabb szeleteket vág az ember. Van még birsalma a kredenc tetején, meg egy-két üveg cseresznyebefőtt, de a fogyóban levő készleteket lassan pótolni kellene. Vidéki porta, gőzölgő krumplipaprikás-falu, ami talán már nincs is. Azért jó álmodozni róla.

Városban persze más a helyzet. Se kamra, se kredenc, csak bazi nagy mélyhűtőláda. Abban is jégkása-álcába fagyott jóégtudjami, hús vagy hal, eper vagy meggy, édes tészta vagy sós. Na, igen, ha még nyáron felcímkéztem volna, most csak előkapnám, és nem zsákbamacskát kellene felolvasztanom. Majd jövőre rendesebb leszek, és nem hagyom bederesedni a ládát sem. Egyelőre azonban ki kell üríteni a mélyhűtőt, leolvasztani a hat centi vastag jégpáncélt, és felhasználni, amit csak lehet. Vegyük sorra. Ez a kislábosba fagyott pirosas valami talán töltött káposzta. Másfél adag, azért fagyasztottam le, mert ennyivel nem lehet mit kezdeni. Se akkor, se most. A két darab öklömnyi tésztagombóc vagy sajtos pogácsaalap, vagy pizzatészta, vagy almáspitének való maradék – a háromból kettő szinte biztos. Felolvasztom, aztán majd kiderül.

Gurulós lehetett valamikor ez a deres, féltéglává fagyott gyümölcspép. Tálba rakom, olvadjon ez is. Még jó, hogy a cukros darált diót felismerni fél év múlva is, a kis csavaros üveg átlátszó, és úgy néz ki, mint újkorában. Vajon hogy kerül a mélyhűtőbe? Félreteszem. Van itt még margarinos dobozban fahéjas reszelt alma, vagy ahhoz nagyon hasonló, és többéves gesztenyemassza. Elő velük! Ez a tejfölös pohár színültig zölddel csak spenót lehet, kizárásos alapon. Akad még diónyi parmezándarab, egyötöd rész a tömlős juhtúróból, uszkve nyolc és fél dekányi főtt tarja…

Na, szép kis háziasszony az ilyen, mint én… de mentsük, ami menthető. A tészták már puhulnak, beléjük csippentek. Az egyik édeskés pitetészta, a másik pogácsa-alapanyagnak tűnik. Az ihlet is megjön, amikor a már oly sokszor bevált muffinsütő előkerül. Igaz, nem a mélyhűtőből, hanem a szekrény aljáról. A tizenkét mélyedésbe épp fele-fele arányban jut a kétféle tésztából. A diós-cukros gyümölcspép gesztenyével színültig megtölti az édes kosárkákat, a sósak egyik felébe spenót, a másikba parmezános-juhtúrós füstölt tarja kerül.

Amíg a sütő gázlángja halkan lobog, azon gondolkodom, mi a csudát találtam volna ki vacsorára, ha rendes háziasszony vagyok, és csak steril, felcímkézett ételek lettek volna a mélyhűtőmben, ha hanyagul és meggondolatlanul nem dugdosok bele mindenféle maradékot, hátha még jó lesz valamire? Lenne a ládában dátummal és lejárattal ellátott, fóliahegesztővel légmentesített bélszín? Vagy konyhakész „eredeti” olasz pizza? Esetleg importból származó tiroli meggyes? Lehetne, de nincs. Vannak viszont szebb napokat megélt kis cefetek ebből-abból, és gazdag képzelőerő. Másra már nincs is szükség. Csak egy jó kis boros teára, forralt borra a langyos édes-sós kosárkák mellé. A másfél adag töltött káposztát megkapja Boni, a hűséges házőrző, akinek ünnepnappá varázsoltam ezt a hűvös tavaszi estét. A mélyhűtő csillog-villog, tágas és makulátlan. Azért ebből a sajtos-tarjás muffinból – ha kihűl – beleteszek kettőt, rosszabb napokra, amikor csak előkapom, és elcsomagolom uzsonnára. Na, még egyet a diós-gyümölcsösből is…..

 

 

Szerző: mezsuka  2010.04.09. 10:09 13 komment

Címkék: gyümölcs egytálétel darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhamese.blog.hu/api/trackback/id/tr241906664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloma 2010.04.09. 10:58:09

Eszembe jutott a nagymamám (alma a kredenc tetején), illetve sajnos a saját slendriánságom is, tavaly ugyanis elmulasztottam ezt a fontos műveletet. De idén... - én az édes sütit próbálom ki.

mezsuka 2010.04.09. 11:03:29

Szerinted van még olyan alma, ami a kibír - akárcsak egy hónapot is - a szekrény tetején????

triestina 2010.04.09. 16:51:27

Látod, Te még hanyagságodban is csodás szakács vagy, folytasd!!! nem unjuk! sőt.

Gigi7 2010.04.09. 18:50:43

Én nem csodálkozom. Mindig is kreatívnak ismertelek. :D

Hanem a mélyhűtőbe sebtiben bedobott ez+az nagyon ismerős ám nekem. És a fogadkozás is, hogy legközelebb aztán már tényleg, istenbizony felcímkézem. :)) Az a "szerencsém", hogy ide nem fér be hűtőláda, csak egy kisebbfajta mélyhűtő. :D

Gigi7 2010.04.09. 18:51:57

Ja, nagyon helyes a macskád.

Gigi7 2010.04.09. 18:57:45

Igen kedvemre való a blogod. :))

Ha értenék hozzá, be is raknám ajánlóba az én blogom oldalsávjába. Ha van, aki tudja ennek a mikéntjét, segíthetne nekem.

niko1234 2010.04.09. 22:06:52

Nagyon jó a humorod kicsi Zsuska,de tényleg.Rég nevettem ennyit

mezsuka 2010.04.11. 08:38:08

@triestina: folytatom,folytatom, bár kezd kissé belterjessé válni ez a komment-oldal...

mezsuka 2010.04.11. 08:40:02

@niko1234:
remélem, ez nem csak most derült ki a számodra...mármint a humor.:)

triestina 2010.04.11. 15:34:16

@mezsuka: iwiwre fel szoktad tenni a blogot, ha gondolod én felteszem és terjesztem az ismerőseim között is?

Gigi7 2010.04.11. 19:47:43

@mezsuka: lehet, hogy ez a blogszolgáltató miatt van. Ahol nekem van blogom, az egyáltalán nem ilyen. Ott pörög rendesen a nézettség is. Főleg, ha jó a blog.
süti beállítások módosítása