A mézes tallér átmenet a mézeskalács és a puszedli között.  Mindkettőtől megkülönbözteti az a tény, hogy 20 perc alatt elkészül, és nem kell gyúrni. A nyújtódeszka és a sodrófa mellőzése azért is nagy előny, mert lesz épp elég mosogatnivalónk az ünnepek alatt!…

Szerző: mezsuka  2011.12.22. 09:50 Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: édes mézes

Légynek sem ártó, vegetáriánus fogásnak látszik. Persze, ha jobban szemügyre vesszük, kikandikál belőle egy kis szalonnapörc és néhány kolbászkarika is. Nem beszélve a bogyiszlói olyan rejtett értékeiről, mint az emberi szervezet minden zugán végigvonuló csípésről.…

Szerző: mezsuka  2011.12.22. 09:19 Szólj hozzá!

  December 1. Na, idén rendesen felkészülök a Karácsonyra. Nem lesz rohanás, kapkodás, idegeskedés, veszekedés, tolongás a tömegben aranyvasárnap, nem dolgozom magam halálra, és pokolba a hagyományos vacsorákkal! Ez alkalommal nem állok sorba halért, hanem hidegtállal…

Szerző: mezsuka  2011.12.21. 20:20 Szólj hozzá!

Címkék: egytálétel

Apró, vékonyhéjú zöldes, vaskos húsú pirosas és töppedt viaszsárga. Talán az utolsó 299 Ft-os hálós paprikát csíptem el a piacon. Lecsónak a legjobb. A fakó paradicsomokból már nem kértem, de az augusztusban befőzött vérpiros lukulluszok épp meózásra várnak. Mivel…

Szerző: mezsuka  2011.11.27. 18:46 3 komment

Szép, akár az ősz utolsó gyümölcsének és a tél első termésének találkozása a konyhaasztalon.  Lírai felhang után a prózai valóság: A szilva már az utolsókat rúgja – löttyedt vagy töpörödött, legrosszabb esetben aszott –, a gesztenyemasszát pedig muszáj…

Szerző: mezsuka  2011.11.05. 23:29 3 komment

Címkék: szilva pite gesztenye

Idén nem késtem el a betakarítással. Az „éppen jó” zöld levelek harmatosak, kesernyések, csípősek. Ahogy annak lennie kell, ha bazsalikomról van szó. Cserépben nevelt, kerti bazsalikomról, amit hurcolásztam a Nap után haladva, mert a dió- és a mandulafa délután kettő után…

Szerző: mezsuka  2011.10.16. 14:49 Szólj hozzá!

Címkék: házi bazsalikom

„Kedves Osztálytársak, engedelmetekkel ma nem főzök…” Tudom, pizzára számítottatok és langyos pitére, de hát nem visz rá a lélek! A konyhában 28 fok van, átálltam a neszkávéra, és még azt is langyos vízzel engedem fel, hogy a forralással se melegítsem a…

Szerző: mezsuka  2011.08.26. 13:49 Szólj hozzá!

Címkék: paprika sült bazsalikom olajbogyó fetasajt

Hol zuhog, hol szemerkél, de mindenképp hideg van. Blogíráshoz épp megfelelő az idő, vendégmozgás viszont alig-alig észlelhető. Aki betéved, meleg teát kér és néhány töltött bundás is elfogy. Aztán dél körül megélénkül a forgalom, jönnek a rendelések a cukkínis…

Szerző: mezsuka  2011.07.24. 16:48 Szólj hozzá!

Címkék: kapolcs bundás cukkinipaprikás

A kiskés a legélesebb az egész házban. A nyele gyerekmaroknyi, az éle tollhegynyi - még egy kenyeret is nehéz vele megvajazni. Gordon Ramsay ordítana torkaszakadtából és csak siránkozom, hogy élezze meg már valaki azokat a nyamvadt bökőket! Meglesz az is, de addigra már a 20 literes…

Szerző: mezsuka  2011.07.23. 21:52 Szólj hozzá!

Július 26-án a taljándörögdi LŐKE KÚRIÁBAN elindulnak a Töltött Bundás Zsömle (TBZS) Napok! A töltött bundásokat a Konyhamesék szerzője és barátai - a kúria állandó és átmeneti lakói - készítik frissen és gyorsan.   Hogy készülnek? A zsömle tetejéből és…

Szerző: mezsuka  2011.07.21. 10:29 Szólj hozzá!

Címkék: feltét egytálétel zsömle töltött bundás

Az olaszok például meglehetősen vonakodnak, amikor gyümölcslevessel kínálom őket, főleg ha első fogásként. Mert még soványka desszertnek elmenne, na de levesnek! Aztán megkóstolják és cuppognak és hinnyegnek (olaszul: uhmmm) és befalják. Majd kérnek még… De jól van ez…

Szerző: mezsuka  2011.06.22. 11:42 4 komment

Címkék: leves olasz dinnye könnyű sonka

Tiszteljem a hagyományokat vagy újítsak? Járt úton menjek vagy a bozótosban? Nem tudom a választ. Már csak azért sem, mert mindig az csábít éppen, amit hanyagolok. Ennék is – főtt füstölt tarját piros tojással, retekkel, friss zöldségekkel körülbástyázva –, meg…

Szerző: mezsuka  2011.04.22. 13:41 Szólj hozzá!

Címkék: ünnep sonka

Rakott ételt készíteni egyike a legjobb konyhai mulatságoknak. Van úgy, hogy a megszokott ízekre vágyunk, és ragaszkodunk a családi receptben leírtakhoz, máskor viszont felborítunk minden szabályt, és teljesen ötletszerűen vágunk bele a főzésbe. A kényszer behatárolja ugyan a…

Szerző: mezsuka  2011.03.21. 19:36 Szólj hozzá!

Címkék: krumpli egytálétel böjt vegetáriánus

Pogácsát gyártasz, pedig semmi kedved hozzá. Inkább felraknád a lábad a fotel karfájára, és néznéd a Paprikán Nigellát, amint a konyhában jön-megy, nyalogatja a fakanalat, és kóstolgatja a nyers tészát vagy csak úgy tesz-vesz gondtalanul, kedélyesen. Aztán persze megjönne az…

Szerző: mezsuka  2011.03.06. 18:08 8 komment

Címkék: krumpli pogácsa

A Valentin-naphoz kapcsolódva, annak „zsebmetsző” jellegétől messze elhatárolódva küldöm a receptet mindenkinek, aki kedveskedni óhajt szeretteinek. Izzó szerelmek éltetésére, hamvadófélben levő érzelmek fellobbantására egyaránt alkalmas egy kis magunk gyártotta…

Szerző: mezsuka  2011.02.14. 11:00 4 komment

Címkék: édesség

Ahány fánk, annyi szokás. Pehelykönnyű, lufiszerű labdacsok, kicsik vagy nagyok, szalaggal az oldalukon vagy anélkül. Bejártam fél Európát, de fánktalan országot nem láttam. Még keresni sem kellett soha, mert vásári forgatagban, városi korzón, falusi búcsúban vagy piaci…

Szerző: mezsuka  2011.01.11. 09:59 2 komment

süti beállítások módosítása