Anyai nagyanyám tanított meg a csuszatészta-készítés fortélyaira. Nemcsak engem, minden lányunokát, aki jó időben volt jó helyen. A „jó idő” egy meleg nyári nap volt szünidőben, a „jó hely” pedig egy dunaújvárosi lakótelepi lakás, a másodikon. Azon…

Szerző: mezsuka  2010.05.26. 14:59 4 komment

Címkék: tészta

  A lekvárfőzésről szerintem mindenkinek vannak emlékei, és nem túl kellemesek. Fortyog, köpköd a lávaszerű anyag, a lábos szélén, mint a vulkán kürtőjén bugyog kifelé, összepöttyözve a tűzhelyet, a csempét, a padlót, a háziasszony karját, dekoltázsát. A szeplők…

Szerző: mezsuka  2010.05.22. 06:01 1 komment

Címkék: gyümölcs édes eper lekvár

Van aki a hosszúkás lukulluszt kedveli jobban, van aki a telt mélypirosat. És persze itt a legeslegújabbkori kedvenc: az édes koktélparadicsom.  Persze ez durva leegyszerűsítés, ugyanis több tucat fajta ismert még ezeken kívül is, ráadásul nem is mind piros...Az olaszok…

Szerző: mezsuka  2010.05.20. 02:41 3 komment

Címkék: gyümölcs paradicsom diétás

 „Már megint itt van a szerelem, már megint izzad a tenyerem…”. Hát igen, így is lehet mondani. Meg persze érzelmes intellektualitással, ahogy Katona Klári dalolta nagyjából ugyanakkor: „Miért nem próbálod meg velem? Én még ki merem mondani,…

Szerző: mezsuka  2010.05.19. 10:15 5 komment

Címkék: csirke répa egytálétel diétás póré

A befőttesüvegben eltett lecsó ideje lejárt. Nem is csoda. Ha akarjuk, akár tél közepén is vehetünk paprikát, paradicsomot és összeüthetünk egy kis kóstolót a nyárból. Az íze nem az igazi, de én olyan erősen lecsópárti vagyok, hogy nehezen mondok le róla csak azért, mert…

Szerző: mezsuka  2010.05.16. 18:14 4 komment

Címkék: paradicsom paprika sajt lecsó melegszendvics

Hédi nagynéném rettenetesen rosszul főzött. Lelkesen, de rosszul. Ha kreativitását néha a konyhában is kipróbálta, az eredmény messze elmaradt a falra festett szecessziós freskók, egyedi ruhaköltemények, ceruzaskiccek és divatékszerek mögött. Képes volt órákig, napokig…

Szerző: mezsuka  2010.05.11. 15:34 8 komment

Címkék: első palacsinta egytálétel fogás juhtúró

Mamikáék debreceni házikója egy hosszú, árnyékos udvar végében állt. Balról omladozó téglafal, jobbról sötét, szobakonyhás kis odúk. A vásározó házaspár sok színes-szagos portékája az üveges verandán hatalmas nejlonzsákokban sorakozott, és ha néha behívtak magukhoz…

Szerző: mezsuka  2010.05.05. 06:58 8 komment

Címkék: fokhagyma

Pástétomnak, rántva, sütve, bárhogy legyen, imádom a padlizsánt. Csodálnivaló az a gyönyörű mélybordó szín, az a tenyérbe simuló cseppforma! Törökparadicsom és tojásgyümölcs néven is fut, és mindkettő méltó hozzá: az előbbi egzotikus, az utóbbi mesei. Első…

Szerző: mezsuka  2010.04.30. 14:15 14 komment

Címkék: fokhagyma padlizsán pástétom

Befogadó nemzet a magyar. Van, aki ezt fájlalja, van, aki észre sem veszi, van, aki átkozza. Népek, szokások, vallások, hitek és velük együtt ízek vonultak át - stratégiailag, földrajzilag és szellemiségében is nyitott – kis országunkon az elmúlt évezredekben. Ez a…

Szerző: mezsuka  2010.04.29. 11:04 2 komment

Címkék: paprika bazsalikom feta diétás

Emlékszik még valaki Sandokánra, a Tigrisre? Kabir Bedi legalább annyi asszony-és lányszívet dobogtatott meg annak idején, mint a sármos Kloss kapitány, az arisztokratikus Roger Moore, vagy a szigorú, de rendkívül igazságos MacLain, (vajon így kell írni?) az Orion űrhajó…

Szerző: mezsuka  2010.04.25. 09:36 3 komment

Nem volt nálunk divat sem a reformkonyha, sem a flancos különlegességek, de még olajat sem használtunk, csak a majonéz készítéséhez, mert ugye azt sertészsírral nehéz elképzelni. Anyu – ennek ellenére - messze földön híres szakács volt. Jöttek is a barátok,…

Szerző: mezsuka  2010.04.21. 12:16 13 komment

Címkék: fokhagyma rizs egytálétel darálthús kelkáposzta

(avagy sikerélmény a konyhában) Sikerélmény nélkül nem érdemes élni. Sejtettem már rég, de Dr. Csernus sokkoló szentenciává léptette elő ezt az alapigazságot. Mondhat akárki akármit, ha nincs meg belül az a jó érzés, hogy alkottam valami remekbe szabottat, valami nagyszerűt,…

Szerző: mezsuka  2010.04.19. 13:22 2 komment

Címkék: gyümölcs édes túró joghurt eper

Szerző: mezsuka  2010.04.15. 14:48 3 komment

Címkék: olasz édes mascarpone

Nudli, gnocchi, nokedli, galuska. Ha hiszed, ha nem, rokonok. Alak, íz és elkészítési mód tekintetében mindenképp, de etimológiailag is. Lehetnek édesek és sósak, géppel-kézzel egyformára hengergetettek, vagy szabálytalanra szaggatottak. A nokedli és a galuska közötti…

Szerző: mezsuka  2010.04.13. 14:16 5 komment

Címkék: paprika tészta egytálétel

Kenyeret sütni nem olyan nehéz, mint gondolnád. Igaz, nem hasonlít arra, amit a boltban veszel, de így is megéri a fáradságot. A lakásban fellelhető lisztféléket (korpás, rozs, kukorica) vegyítve minden nap másfélével lehet próbálkozni. Csak arra kell ügyelni, hogy a…

Szerző: mezsuka  2010.04.12. 14:17 6 komment

Címkék: kenyér szezámmag diétás

Hát, így, április elején már nem sok. A zsinegen nem csüngenek töppedt szőlőfürtök, a rúdon is egyre rövidebb a kolbász, és a szalonnából is nap mint nap vékonyabb szeleteket vág az ember. Van még birsalma a kredenc tetején, meg egy-két üveg cseresznyebefőtt, de a fogyóban…

Szerző: mezsuka  2010.04.09. 10:09 13 komment

Címkék: gyümölcs egytálétel darálthús

 Én nem tudom, ti hogy vagytok a virslivel. Próbálkozom roppanóssal, juhbelessel, békebelivel, füstölttel, sajtossal, faszénen elősütöttel, de egyik sem hasonlít az IGAZI virslire. Persze, kinek mi az igazi?Nekem vasárnap délelőttíze, napsütéses vidámparkíze, gyereknapíze,…

Szerző: mezsuka  2010.04.07. 13:09 16 komment

Címkék: virsli

Fáradt, íztelen almák, összeaszott dióbél. Vége a télnek, de a tavaszi gyümölcsök és zöldségek még lapítanak. A házi baracklekvár meg már vagy egy hónapja elfogyott. Ezt a gasztronómiailag légüres teret kitölthetjük az almás zserbóval, ami áthidaló megoldás a borízű…

Szerző: mezsuka  2010.04.04. 18:12 9 komment

Címkék: alma gyümölcs édes

A rendszerváltás nemcsak társadalmi-politikai értelemben hozott újat, de a konyhaművészetben és a táplálkozásunkban is. A kilencvenes évek elején fel-feltünedeztek az elegánsabb zöldségesek pultjain az egzotikus gyümölcsök (marcuja, licsi, csillaggyümölcs, mangó) és…

Szerző: mezsuka  2010.04.02. 14:39 4 komment

Címkék: fokhagyma pástétom avokádó

A gyerekek feltétlenül örülnek, ha a meglepetés szót hallják, mi felnőttek kicsit óvatosabbak vagyunk, tapasztalataink szerint nem csak kellemes, de kellemetlen meglepetés is érheti az embert, legyünk bármilyen óvatosak is. A konyhában is szép számmal előfordulnak esetek, amikor…

Szerző: mezsuka  2010.03.31. 08:22 6 komment

Címkék: édes dió mák

Ez a recept új fejezetet nyit majd életedben, egy csapásra megváltoztatja szemléletedet, visszaadja elveszett hitedet - ha elveszett -, és csupa nagybetűvel szerepel majd a recepttáradban, ebben biztos lehetsz. Amióta birtokában vagyok, már tudom, nagy meglepetések érhetnek ugyan az…

Szerző: mezsuka  2010.03.30. 15:30 8 komment

Címkék: édes tészta

  Tölteni szinte bármit lehet! Legyen zöldség vagy hús, ha betekerésre, kikaparásra és újratöltésre alkalmas, kiváló alapanyaggá válhat. Vegyük például a padlizsánt. Nincs ugyan szezonja, de Pepitabarack erre vágyik, hát hadd örüljön! Aztán elszámoltatom ám, és le kell…

Szerző: mezsuka  2010.03.29. 13:42 5 komment

Címkék: olasz paradicsom fokhagyma padlizsán rizs egytálétel darálthús

Édes és fanyar. Akár az élet. Van benne íz és szín, pikantéria és éltető energia. És mint annyi jó dolog az életben, ha nem is erkölcstelen, de piszkosul hizlal. „Körtetortilag” képzetlenek azt kérdezhetik, hogy jön ide a sajt, pedig hidd el, nagyon is belevaló. Nem azért,…

Szerző: mezsuka  2010.03.26. 11:07 7 komment

Címkék: körte gyümölcs sajt egytálétel

A pástétomok királynője kétségtelenül libamájból készül, de egy hercegkisasszonyi rangot a kacsamájból rittyentett kencefice is megérdemel. Ha gonddal, jófajta fűszerekkel készítjük, ha szépen tálaljuk, biztosan felveszi a versenyt előkelő rokonával. Kacsamájat…

Szerző: mezsuka  2010.03.24. 16:01 13 komment

Címkék: kacsamáj előétel pástétom

Van, aki lenézi ezt a nemtelen szervet, és csak a combra vagy a mellre esküszik. Pedig a szárnyacskák az apró csontokhoz tapadó inakkal, izmokkal olyan szaftosak és ízletesek, hogy csak igazi ínyencek tudják értékelni. Anyám például sosem pályázott a pörköltben vagy a levesben a…

Szerző: mezsuka  2010.03.22. 07:54 8 komment

Címkék: csirke fokhagyma

süti beállítások módosítása