A karácsonyi pulyka ritkán fogy el szenteste, de még másnap, hideg sültként franciasalátával tálalva is hagy maga után csontról ügyesen lefosztható, tepsi alján barnás-kocsonyás szaftba ragadó ízes darabokat, amit vétek lenne kidobni. Ha ezeket a falatkákat a mélyhűtőbe…

Szerző: mezsuka  2010.12.31. 17:13 Szólj hozzá!

Van ugyebár a két jeles ünnep, Szilveszter napja, amikor kéretik sokat enni és inni, és a macsakjajos Újév napja, amikor pedig lencsét, mákot vesz magához a hitetlen és babonátlan halandó is, mert sosem lehet tudni…Hátha mégis ránk mosolyog a szerencse az újesztendőben, ne…

Szerző: mezsuka  2010.12.30. 17:24 Szólj hozzá!

Címkék: leves lencse káposzta

A hentesbolt utcai standján döglött vagy félhalott pontyok sorakoznak, üvegesre meredt szemmel bámulnak a semmibe. Az egyik kampóra akasztva tátog, farkával még verdes. Szeretném azt hinni, hogy ez már csak reflex, de attól félek, a kegyelemdöfést nem kapja meg senkitől. A fagyos…

Szerző: mezsuka  2010.12.19. 16:08 Szólj hozzá!

avagy  mandulás-körtés töltött pulykamell borban párolt gyümölccsel (mesés ételköltemény karácsony alkalmára) A körte az ősz utolsó gyümölcse, melyet gondosan, még zölden leszedtem, és a szekrény tetejére sorakoztattam. Azóta szépen megsárgultak és…

Szerző: mezsuka  2010.12.18. 17:33 3 komment

Címkék: körte karácsony pulyka mandula

Nekem a télről mindig az oroszok jutnak eszembe. Na, meg drága Ludmilla, aki legalább negyven éve él Magyarországon, de még mindig ugyanolyan szlávosan gurgulázva töri magyart és keveri a tárgyas/alanyi ragozást, mintha csak néhány hónapja lenne nálunk… És felbukkan az…

Szerző: mezsuka  2010.11.18. 06:59 Szólj hozzá!

Címkék: leves orosz

Hatalmas, súlyos, lángsárga sütőtökök. Már a látvány is elűzi a melankóliát. A szép, kövér magyar fajta kevésbé divatos, mint kecses, körteformájú kanadai rokona, de az íze semmiben sem marad el tőle. Ha pedig Halloween-bulin töröd a fejed, különösen kifizetődő, hiszen…

Szerző: mezsuka  2010.10.26. 15:01 2 komment

Címkék: olasz tészta parmezán zsálya tök ravioli

Mi jut eszedbe a buktáról? Nekem barnafedelű, fehér, foszlós kelt tészta, aránytalanul kicsi, piros töltelékkel. A tetején a porcukorfelhő olykor beszippantódik az orrba, aminek elkerülése végett többek a felső réteg idejekorán való lenyalásához folyamodnak. Bár nem vagyok sem…

Szerző: mezsuka  2010.10.09. 12:23 3 komment

Október van. Ez már igazi ősz. Lassan a töltött káposzta és a fokhagymás pirítós illata váltja fel a szilva- és paradicsom-befőzés gőzeit. De várjunk még egy kicsit a kocsonyával és az abált szalonnával, és nézzük meg, mi maradt a nyárból?! Van még…

Szerző: mezsuka  2010.10.04. 01:56 3 komment

Címkék: túró tejföl galuska cukkini pulykamell diétás

A zsenge, halványzöld, vékony szálakra gyalulható főzőtök ideje – amiben benne virított az egész kikelet – már lejárt. A megsárgult héjú, szikkadt belsejű cucurbita pepo (lásd kis növényhatározó) viszont nem sokra használható, legfeljebb formabontó, csúcsfejű…

Szerző: mezsuka  2010.09.27. 16:00 1 komment

Címkék: könnyű tök vegetariánus fasírt

Nézem a neten a koktélrecepteket. Nem mintha át akarnék nyergelni a mixelésre, csak kíváncsi vagyok, Gabesz mennyire autentikusan keverte az itókát, nekünk, pestieknek a kóspallagi naplementében. „Nyilem-nyalom, a lányoknak”, kínálta a házigazda, és én gyanakodtam, hogy…

Szerző: mezsuka  2010.09.22. 15:38 2 komment

Címkék: koktél gomba rum

Sosem tartom be a szabályokat maradéktalanul, valami kis hézagot mindig találok, ahol kicsusszanhatok, egyszóval fegyelmezetlen vagyok. Mondjuk szebben: testhez igazítom a követelményeket. Receptre vetítve: hol bővebbre veszem a hozzávalók számát és arányát, hol pedig szűkebbre.…

Szerző: mezsuka  2010.08.30. 20:50 4 komment

Címkék: alma édes dió pite

A legtöbb dolgot túlbonyolítjuk az életben. Hatalmas problémákat gyártunk apró-cseprő ügyekből, sírunk, panaszkodunk és nagyon sajnáljuk magunkat, ha valamit nem tudunk az elképzeléseink szerint véghez vinni. Ha pizza, akkor sonka, kukorica, ananász, kolbász, és még ki tudja, mi…

Szerző: mezsuka  2010.08.23. 16:04 13 komment

Címkék: olasz paradicsom pizza bazsalikom egytálétel mozzarella

„Omlett”.  Mennyi légiesség van ebben a szóban! Könnyed, elegáns, arisztokratikus. Nem úgy, mint hétköznapi rántotta-testvérkéje, amit percek alatt összeütünk és aztán percek alatt befalunk, egyik kézben a kenyérrel, másikban a villával. És még ki is…

Szerző: mezsuka  2010.08.19. 06:46 Szólj hozzá!

Kicsit  pihenek.Fejben azért főzök, és a Galaxis útikalauzt olvasom újra.Jó nyaralást nektek is.MZS 

Szerző: mezsuka  2010.08.10. 21:17 2 komment

„Lááányok…” – mondja röhögve a gyermek. Anyja barátnőire céloz, akik az említett korból már kinőttek ugyan, de maguk között mégiscsak megmaradtak lányoknak. Ez képezi a nevetség tárgyát. Hát jó. Röhögjön csak. Jön még kutyára dér!Én viszont azon tűnődöm,…

Szerző: mezsuka  2010.07.29. 12:50 2 komment

Címkék: saláta olasz paradicsom olívaolaj olajbogyó feta diétás rukola

Tudom, evidens. Koviubit mindenki tud csinálni. Csak berakja a hozzávalókat egy ötliteres befőttesüvegbe, a többit pedig elvégzi a nap és a meleg… Persze az anyatermészet néha megtréfálja az embert, az orrára fricskáz, és azt mondja: „Ne gondold, hogy csak úgy…

Szerző: mezsuka  2010.07.26. 11:15 Szólj hozzá!

Címkék: uborka fokhagyma savanyúság

Ahány ház, annyi fasírt. Itt lapos, ott gömbölyded, máshol pedig hosszúkás. És ez csak a külcsín, a belbecs még ennél is változatosabb. Az áztatott zsemle és a hús aránya az egyik alapvető különbség fasírt és fasírt között, de nagy kérdés az is, hogy nyers vagy dinsztelt…

Szerző: mezsuka  2010.07.15. 20:42 4 komment

Címkék: darálthús petrezselyem fasírt

  Goldenblog 2010 > Íme a gasztroverseny idei nyertesei         Elkészült a gasztroblogok top 10-es listája. A kategóriába összesen 161 különböző blogot neveztetek,…

Szerző: mezsuka  2010.07.09. 10:58 2 komment

  Én egresnek ismertem meg, de hallottam már piszkének és köszmétének is becézni. A „sziszegős” hangalakok különösen illenek rá, mert ha a szádba veszed, kicsit szöszös érzésű, ha meg rároppantasz a fogaddal, te fogsz felszisszenni, olyan savanyú. Persze az igazán…

Szerző: mezsuka  2010.07.06. 15:15 2 komment

Címkék: gyümölcs szósz piszke aludttej

Bögrében, csészében, pohárban, befőttesüvegben, tálkában – bárhol térjen is nyugovóra az az édes tej, 3 nap alatt csodálatos átalakuláson megy keresztül. Megváltoztatja ízét, kettéválik a sűrűje és a savója, tetejét bebőrözi a tejföl. És milyen bölcsen teszi! A…

Szerző: mezsuka  2010.07.03. 17:41 7 komment

Címkék: édes tej aludttej

Szerző: mezsuka  2010.07.01. 12:35 Szólj hozzá!

Címkék: saláta paradicsom tészta mozzarella

(ejtsd: melándzáne állá pármidzsáná) Aki nem a rabja az olasz konyának, talán most elkattint innen, mert azt gondolja, megint egy divatos, de „semmi különös” kajával fogom traktálni. De nem! A „parmigiana” – így becézik röviden az olaszok – szerintem a hazai olasz…

Szerző: mezsuka  2010.06.23. 16:21 9 komment

Címkék: olasz padlizsán parmezán mozzarella

Tesztelem az embereket. A felmérés egyetlen, mindent eldöntő kérdése a következő: szereti-e a hideg levest és Csernus doktort? A nem reprezentatív mintán általam végzett szondázás eredménye a következő: A megkérdezettek releváns többsége - 5, azaz öt fő - mindkettőt…

Szerző: mezsuka  2010.06.09. 15:46 4 komment

Címkék: leves első borsó fogás aludttej

„Mi az, hogy tőtike? Talán töltike, nem?” – kérdezi a lányom, aki nyelvtanból dicséretes ötös volt világ életében, és semmi pongyolaság vagy nyelvi pontatlanság nem kerüli el a figyelmét. „Nem – mondom –, a Tőtike az tőtike, és nem lehet másképp mondani.” „…

Szerző: mezsuka  2010.06.07. 13:27 Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom rizs darálthús petrezselyem tőtike

Ha te úgy kezded a főzést, hogy a lepirított szalonnára fél kiló hagymát aprítasz, majd beledöntöd a tűzhely feletti kispolcról az összes fellelhető fűszert, és utána kezdesz el gondolkodni azon, hogy mit is főzzél, már ennek a receptnek a hozzávalói láttán is fintorogni…

Szerző: mezsuka  2010.06.01. 00:01 10 komment

Címkék: olasz első paradicsom fokhagyma tészta bazsalikom fogás

süti beállítások módosítása